Provincie Drenthe

Nuttige bestemming restwarmte Essent Milieu - Boeren en ondernemers bouwen fabriek voor bio ethanol in Wijster
09 Feb 2007

Boeren en ondernemers hebben de intentie om samen een nieuwe bio ethanolfabriek op het MERA-bedrijventerrein in Wijster te vestigen. Die plannen maakten zij vanmiddag op het provinciehuis in Assen bekend. Boeren in Noord-Nederland zullen de grondstoffen voor de fabriek gaan verbouwen. Voor het productieproces gebruikt de fabriek een deel van de restwarmte die tot nu niet benut wordt bij Essent. De fabriek zorgt voor werkgelegenheid én voor CO2-reductie van 140.000 ton per jaar.

Het project is een initiatief van Nivoba BV in Veendam en Oosterhof Holman Milieutechniek BV in Grijpskerk in samenwerking met Technologie Centrum Noord-Nederland en TNO Kwaliteit van leven. De boeren zullen als grondstoffenleveranciers voor 50% deelnemen in de fabriek. In eerste instantie is tarwe de grondstof voor het productieproces, maar ook rogge, mais en sorghum zijn geschikt.

Gedeputeerde Tanja Klip-Martin en burgemeester Reinier ter Avest van Midden-Drenthe hebben enthousiast gereageerd op het intiatief. Het project past heel goed in overheidsdoelstellingen, zoals het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het reduceren van CO2-uitstoot. De provincie is al langer in gesprek met Essent Milieu op zoek naar toepassingmogelijkheden voor de restwarmte van het bedrijf. Dit initiatief sluit uitstekend aan op deze wens. Bovendien levert het project directe werkgelegenheid op voor ongeveer 60 mensen in de zowel de industriële sector als in de akkerbouw en kan het de inkomenspositie van agrariërs verbeteren. Ook Energy Valley ondersteunt het project.

De nieuwe fabriek zal in 2008 beginnen met de productie van 100 miljoen liter bio ethanol per jaar, bedoeld om bij te mengen in autobrandstof. In 2010 moet autobrandstof in Europa 5,75% bio-ethanol bevatten. Op basis van die feiten kan de fabriek voldoende produceren voor de brandstof van 2 miljoen auto's. Naast bio ethanol gaat de fabriek jaarlijks 25.000 ton eiwit (vitale gluten) en 40.000 ton zemelen produceren.
Noot voor de redactie (