Socialistische Partij

SP :: Nieuws

De Wit: Europa moet niet inbreken in Nederlands strafrecht

09-02-2007 * De Europese Commissie probeert zich op ongewenste wijze te bemoeien met het Nederlands strafrecht," zegt SP-Kamerlid Jan de Wit in reactie op de Brusselse poging de strafmaat voor milieudelicten voor alle Europese lidstaten dwingend op te leggen. "De Europese Commissie doet net alsof zij beter in staat zijn straffen te verzinnen dan de lidstaten. Wij in Nederland hebben een geheel eigen strafrecht, ook voor milieudelicten, en daar blijft de Commissie wat ons betreft van af."

De Wit De SP wil de bescherming van het milieu al jaren verbeteren, door strengere straffen voor vervuilers en betere handhaving van regels, maar ziet dat als een zaak voor de Nederlandse wetgever. "Zelfs de beste voorstellen mogen niet vanuit Brussel van bovenaf worden opgelegd, die strijd moeten we in Nederland zelf uitvechten."

De lidstaten bepalen zelf hoe zij hun strafrecht inrichten. In het Verdrag van de Europese Unie is afgesproken dat, wanneer daar in het kader van Europese samenwerking verandering in komt, de lidstaten dat met elkaar bespreken. De Europese Commissie (EC) kan voorstellen doen, maar de lidstaten besluiten zelf. De Wit: "Er is natuurlijk niks op tegen om afspraken te maken over harmonisering. Maar Nederland moet geen harmonisering opgelegd krijgen."

De EC is duidelijk niet blij met haar ondergeschikte rol en zoekt voortdurend naar meer macht en zeggenschap. Zo stelt het dat het weldegelijk kan ingrijpen in het strafrecht van de lidstaten als het gaat over onderwerpen als milieu, zorg of de economie - terreinen waarop het bevoegd is beleid te maken. De EC won hierover eerder een rechtzaak tegen de lidstaten. Het Europese Hof van Justitie oordeelde toen dat de EC inderdaad in een uiterst geval het strafrecht kan beïnvloeden om het Europese milieubeleid te handhaven.

De SP heeft twee keer moties ingediend om deze trend te keren. De invloed van de EC op het strafrecht ondermijnt de nationale democratie. "De Nederlanders bepalen zelf wat ze erg vinden en hoe ze dat gaan bestraffen. Dat is zo afgesproken in Europa en dat moeten we zo houden. Ik vind het een goede zaak dat de Europese Commissie zich blijkbaar ook druk maakt over schandelijke zaken als de Probo Koala, maar wij zitten niet te wachten op een grote broer die ons gaat vertellen wat voor straffen wij aan dat soort criminelen moeten geven. Ze rijden ons daarmee alleen maar in de wielen."

De Wit: "Wat de SP betreft wordt de handhaving van milieurecht verbeterd en gaan de straffen voor vervuilers omhoog. Maar dat is wel een zaak van Nederland. Wij werken veel met bestuurlijke handhaving en hebben vooral een tekort aan deskundigheid. De voorstellen van de Europese Commissie slaan wat dat betreft voor Nederland de plank ook helemaal mis. Het zou symboolwetgeving worden."

De Wit vraagt opheldering aan minister van Justitie en zal de kwestie volgende week bij de bespreking van Europese Justitiezaken aan de orde stellen.