Aedes

Hof van jusititie EG: ook commerciële voorzieningen in aanbesteding

9 februari 2007

Het Hof van Justitie van de EG heeft op 18 januari 2007 een uitspraak gedaan over de aanbestedingsplicht bij gebiedsontwikkelingsprojecten. Deze uitspraak scherpt de aanbestedingsplicht van overheden bij gebiedsontwikkelingen aanzienlijk aan. In plaats van alleen de aan te leggen publieke voorzieningen mee te nemen bij de raming van de totale waarde, dient op grond van deze uitspraak ook rekening te worden gehouden met de waarde van de commerciële voorzieningen die de projectontwikkelaar geheel voor eigen rekening laat ontwikkelen.

Dit zal er in de praktijk toe leiden dat meer overheidsopdrachten voor werken het drempelbedrag overschrijden en dus Europees aanbesteed moeten worden. Doordat bovendien de aanbestedingsplicht komt te gelden voor het gehele project wordt de keuzevrijheid van de projectontwikkelaar voor de uitvoerders van de commerciële voorzieningen, aanzienlijk beperkt.

Het gaat om een uitspraak over de Franse gemeente Roanne, die in het kader van stadsontwikkeling een overeenkomst sluit met een gemengde vennootschap voor stadsontwikkeling (SEDL) ten behoeve van de realisatie van een recreatiepark. Tot dit recreatiepark behoren onder meer een megabioscoop, bedrijfsruimten en openbare ruimten. De overeenkomst omvat het aankopen van grond, het bijeenbrengen van kapitaal, het laten uitvoeren van de studies, het organiseren van een vergelijkend onderzoek onder ingenieurs, het laten uitvoeren van de bouwwerken, het verzekeren van de coördinatie van het project en de voorlichting van de stad.

Het Hof stelt vast dat de opdracht aan SEDL aangemerkt moet worden als een overheidsopdracht voor de uitvoering van werken. Het Hof wijst er vervolgens op dat bij de berekening van de waarde van die opdracht rekening moet worden gehouden met de totale waarde van de opdracht vanuit het oogpunt van de potentiële inschrijver. Deze totale waarde omvat zowel de alle bedragen die de aanbestedende dienst moet betalen, als ook de inkomsten die van derden verkregen zullen worden.