CBS

Industriemonitor
Vrijdag 9 februari 2007 14:00

Industriebeeld: industrie in hoogste versnelling

De industrie heeft in december 2006 ruim 7 procent meer omzet gerealiseerd dan in december 2005. Al ruim tweeëneenhalf jaar is de omzet hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De gemiddelde dagproductie was bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder. Het is inmiddels zeseneenhalf jaar geleden dat een hoger groeicijfer voor de productie genoteerd kon worden.

Het producentenvertrouwen in de industrie is in januari 2007 uitgekomen op 6,4. Dit is 1,4 punt lager dan in december 2006. Het vertrouwen van de ondernemers nam vanaf de zomer van 2005 sterk toe en bereikte in oktober 2006 het hoogste niveau ooit. Hoewel het vertrouwen na deze piek iets terugliep, is de stemming onder de ondernemers nog altijd positief.

Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het derde kwartaal van 2006 met 1,3 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Flink meer omzet

De ruim 7 procent hogere omzet van december 2006 kan voor ongeveer tweederde worden toegeschreven aan een grotere afzet en voor het overige deel aan hogere afzetprijzen. De omzetgroei lijkt iets achter te blijven bij die in de twee voorafgaande maanden. Toen was er nog sprake van een omzetgroei in de dubbele cijfers. December had echter in 2006 een ander werkdagpatroon dan in 2005. Dit had een negatief effect op de omzetontwikkeling van circa 4 procent.

Vooral in het buitenland werd, met een toename van 12 procent, meer omgezet. De sterkste omzetgroei werd gerealiseerd in de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie en in de voedings- en genotmiddelenindustrie. In het binnenland bleef de omzettoename beperkt tot 2 procent. Ook hier deed de metaalindustrie het goed met een omzetgroei van 7 procent.

In 2006 was de industriële omzet 9 procent groter dan in 2005. De groei van de omzet werd zowel bepaald door een grotere afzet van producten als door hogere afzetprijzen. Met name in de eerste helft van 2006 hadden hogere olieprijzen een belangrijke invloed op de afzetprijzen van de industrie. In alle branches was de omzet hoger dan in 2005. In het buitenland werd 11 procent meer omgezet, op de binnenlandse markt 7 procent.

Topproductie in december

Alle branches in de industrie hebben bijgedragen aan de bijna 6 procent hogere productie in december. In de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie was de toename met bijna 11 procent het grootst. Ook de voedings- en genotmiddelenindustrie en de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie deden het goed met een toename van ongeveer 5 procent.

Over heel 2006 was de industriële productie ruim 2 procent hoger dan in 2005. Vooral de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie, de textiel-, kleding- en lederindustrie en de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie leverden meer productie. Alleen de papier- en grafische industrie produceerde iets minder dan een jaar eerder.

Producenten iets minder positief

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Het oordeel over de voorraad gereed product bleef in januari onveranderd. Over de toekomstige productie waren de ondernemers in januari iets minder positief dan in december 2006. Ook de orderpositie werd iets minder gunstig beoordeeld.

De orderontvangsten zijn volgens de ondernemers in december 2006 verder toegenomen. Ook de index orderpositie (ontvangen orders uitgedrukt in maanden werk) is weer gestegen. Deze kwam in januari uit op 107 en is sinds het najaar van 1992 niet meer zo hoog geweest. Deze verbeteringen hebben zich niet vertaald in het oordeel over de orderpositie.

Het aantal ondernemers dat uitging van een stijging van de personeelsomvang was licht in de meerderheid. De stemming van de ondernemers over de werkgelegenheid in hun bedrijven is de laatste maanden duidelijk verbeterd. In de periode 2001-2005 voorzag het merendeel van de ondernemers een krimp van de personeelsomvang voorzagen.

De ondernemers in de sector investeringsgoederen en de sector halffabrikaten oordeelden positiever dan hun collega's in de sector consumptiegoederen. Branchegegevens worden gepresenteerd in de Industriemonitor op de CBS-website. Informatie over de stemming van de zakelijke dienstverleners is elders opgenomen, in het Conjunctuurbericht.

Weer groei in de industrie

In het derde kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 1,3 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2005. In het tweede kwartaal kwam het volume van de bruto toegevoegde waarde 1,4 procent hoger uit. Over geheel 2005 lag het volume van de bruto toegevoegde waarde nagenoeg op hetzelfde niveau als dat van 2004.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2006 met 2,7 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie met 2,8 procent. De uitvoer blijft de belangrijkste pijler onder de economische groei. De versnelling van de groei is het grootst bij de investeringen en de consumptie van huishoudens. Terug naar standaardweergave