Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan alle NVJ-leden werkzaam bij de publieke omroep

Amsterdam, 9 februari 2007

Beste collega,

Al ruim anderhalf jaar is de NVJ in gesprek met de werkgevers van de publieke omroep om de CAO te moderniseren. Dit proces zit inmiddels in de afronding. Maar voor ons staat een uiterst belangrijk onderwerp nog op de agenda. Onze stelling is dat een groot aantal journalisten structureel te laag is ingeschaald en bovendien zijn er onvoldoende mogelijkheden om door te stromen.

Helder mag zijn dat wat ons betreft hier in de komende CAO duidelijke verbeteringen worden aangebracht. Voor je ligt het voorstellenpakket voor de komende onderhandelingen. Naast de doorstroming en inschaling daarin ook een loonsverbetering, aandacht voor de levensloop, ziektekosten en de transparantie van de salarissen.

Graag vernemen wij of je kunt instemmen met dit voorstellenpakket. Dan kan door het meegestuurde antwoordformulier vóór donderdag 22 februari aanstaande terug te sturen.

Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

Met vriendelijke groet,

Marc Visch

Secretaris Omroep

NVJ

Voorstellenpakket NVJ CAO voor het omroeppersoneel 2007

Looptijd:
In principe een looptijd van 1 jaar. De NVJ is bereid te komen tot een CAO voor 21 maanden. Een langere looptijd zou onder andere benut moeten worden om een algemeen verbindendverklaring verder te onderzoeken met als uitgangspunt dit per 2009 te realiseren.

Loon:
De loonruimte stellen wij vast op 3,5%, waarvan 3% structureel. Bij een langere looptijd geldt voor 2008 ook een loonruimte van 3,5%, waarvan 3% structureel per 1 januari 2008. Om over heel 2007 te komen tot 3,5% stellen wij een incidentele uitkering van 2% op 1 december 2007.

Loongebouw/doorstroming/functieraster:
Op dit moment onderdeel van de moderniseringsdiscussie. Een nieuwe CAO kan pas worden afgesloten als op dit onderwerp overeenstemming is bereikt. De NVJ stelt al jaren dat journalisten structureel te laag worden ingeschaald. Bovendien is het een doorn in het oog dat doorstroming haast uitsluitend kan als er leidinggevende componenten aan de functie worden toegevoegd. De wellicht vroegere natuurlijke scheiding tussen radio en tv dient te verdwijnen. Journalisten moeten los van het medium waarvoor ze werken ingeschaald worden naar de complexiteit en verantwoordelijkheid van de functie. Bovendien is het in de ogen van de NVJ een in de toekomst onhoudbare scheiding aangezien de media steeds verder tot elkaar groeien. Ook een scheiding tussen werk op landelijk niveau en regionaal niveau is onacceptabel.

Flexibilisering/modernisering arbeidsduur en stimulering levensloopregeling:
In het kader van flexibilisering en modernisering van arbeid en vrije tijd stelt de NVJ een andere opzet voor. Een flexibel en individueel in te vullen arbeidsduur biedt meer ruimte voor leeftijdsbewust loopbaanbeleid, waarbij oog is voor werktijd en verlof voor vrije tijd, zorg, scholing of vervroegde uittreding al dan niet in deeltijd. Op deze flexibele wijze kan deelname in de levensloopregeling gestimuleerd worden.
Er is door omroepmedewerkers in modules te kiezen voor:
- een werkduur van 36 uren per week.

- een werkduur van 38 of 40 uren per week, waarvan 2 of respectievelijk 4 uren worden toegevoegd aan de levensloopregeling.
- een werkduur van 40 uren per week.
Vooropgesteld overigens dat de norm de 36-urige werkweek blijft. Tevens stellen wij voor de pensioenbijdrage door te betalen bij opname van levensloop.

Ziektekosten:
Sinds de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel wordt jaarlijks vastgesteld wat de werkgever naast de wettelijk verplichte premie bijdraagt. Wij willen in de nieuwe CAO vastleggen dat de werkgever de jaarlijks door PNO Ziektekosten vastgestelde gemiddelde premiestijging voor haar rekening neemt. Dit uiteraard boven de wettelijke bijdrage en eerdere toezeggingen. PNO Media geld dan als een maatstaf om de premiestijging vast te stellen, het spreekt voor zich dat ook medewerkers die elders een ziektekostenverzekering hebben lopen in aanmerking komen voor een gelijke vergoeding. Tevens moeten ook gepensioneerden in aanmerking komen voor de tegemoetkoming.

Transparantie:
De publieke omroep heeft een voorbeeldfunctie daar waar het gaat om transparantie van de uitgaven. Wij stellen voor alle functies binnen de omroep in het functieraster en loongebouw zichtbaar te maken. Dat betekent niet dat wij af willen stappen van het principe van voorbeeldfuncties in het raster, maar dat alle functies ook daadwerkelijk te spiegelen zijn in het raster. En ook dat alle functies conform de CAO beloond worden.

Moderniseringsdiscussie:
Naast de eerder gemarkeerde discussie rond
doorstroming/loongebouw/functieraster in het kader van de moderniseringsdiscussie zullen ook de andere onderwerpen in die modernisering van de CAO afgerond te worden. Te denken valt dan aan afspraken rond de tarieven ZZP-ers en programmastatuut.

Nadere afspraken:
De organisaties aangesloten bij de CAO voor het omroeppersoneel dienen op dit moment voor 1 mei via het sociaal jaarverslag de overeengekomen en feitelijk gerealiseerde percentages in de contracteringsclusters te rapporteren. Wij willen dat de organisaties dit los van het sociaal jaarverslag voor 1 maart doen.
Tevens willen wij indien gekozen wordt voor een CAO voor 21 maanden dat in het eerste kwartaal van 2008 de CAO, en dan met name de onderdelen contractering en jaarurennorm, geëvalueerd wordt.