Provincie Limburg

Provincie en waterschappen werken aan bescherming tegen regionale wateroverlast in Limburg

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben in samenwerking met de waterschappen uitgangspunten vastgesteld voor het introduceren van een normenstelsel voor wateroverlast in de provincie. Met de invoering van deze normen zal meer duidelijkheid ontstaan over de mate van bescherming tegen wateroverlast die de overheid biedt. De waterschappen zullen op basis van deze normen een aantal wateroverlastknelpunten in de provincie aanpakken.

De Rijksoverheid, Provincies en waterschappen willen in heel Nederland normen voor wateroverlast in regionale wateren instellen vergelijkbaar met de normen die er nu al zijn voor de kades langs de Maas. In Limburg zijn deze regionale wateren alle oppervlaktewateren behalve de grote kanalen en de Maas. Het doel is om duidelijkheid te bieden over de mate van bescherming tegen wateroverlast die door de overheid geboden wordt. Door het instellen van de norm wordt tevens duidelijk op welke locaties vaker wateroverlast kan optreden dan maatschappelijk gewenst is. Bij deze knelpunten moeten maatregelen worden getroffen om aan de normen te voldoen. De normen worden uiterlijk eind 2009 door de Provincie vastgesteld.

De te nemen maatregelen moeten passen in de drietrapsstrategie: bij voorkeur het vasthouden van water dicht bij de bron, vervolgens het bergen van water langs de waterlopen en pas als dat niet kan het verbeterd en versneld afvoeren. Dit om afwenteling van de problemen naar benedenstroomse gebieden te voorkómen en infiltratie in de bodem te bevorderen. De waterschappen zullen hiervoor een aantal buffer- en bergingsgebieden inrichten om het water op te vangen. Daarbij zal geanticipeerd worden op een toename van ongeveer 10% van de neerslag en afvoer door klimaatverandering.

Om te komen tot normen en maatregelen voor wateroverlast zal overleg met de streek gevoerd worden waarbij gestreefd wordt naar zoveel mogelijk draagvlak. Dit overleg wordt het gebiedsproces genoemd en wordt geleid door de waterschappen. In het Limburgse gebiedsproces zullen de instanties betrokken zijn die zijn vertegenwoordigd in de gebiedscommissies, zoals gemeenten, LLTB, en natuur- en milieuorganisaties. Na het gebiedsproces zullen de waterschappen begin 2008 een voorstel voor de normering doen aan de Provincie. Op de ontwerp-normen en maatregelen vindt in 2009 inspraak plaats.

9-2-2007 13:52