Gemeente Tilburg

9-2-2007
Onnodige regels? Melden bij de gemeente!
Museum voor overbodig beleid zet oproep kracht bij

Soms zijn regels nodig, soms niet. De gemeente Tilburg wil onnodige regels en onredelijke toepassing van regels aanpakken. Daarom haalt de gemeente de komende tijd de 'stofkam' door haar regels. Met de "Actie Stofkam - Goed geregeld" roept de gemeente burgers en organisaties op om ervaringen met overbodige regels of procedures te melden via www.tilburg.nl of telefoonnummer 0800 - 1920.

De gemeente gebruikt de meldingen om kritisch naar haar eigen regels en werkwijzen te kijken, en deze waar nodig aan te passen. "We hebben in het Algemeen Beleidsplan van het college beloofd dat we kijken waar we het burgers en organisaties makkelijker kunnen maken. We vragen ze daarom om te melden waar we het makkelijker kunnen maken en of waar we te strikt zijn waar het niet hoeft," zegt Marieke Moorman, wethouder bestuurlijke vernieuwing.

Bij de start van de actie Stofkam is de tentoonstelling "Museum voor overbodig beleid" te zien in de Stadswinkel Centrum. De tentoongestelde collectie is een selectie van voorbeelden van overbodig beleid in Nederland. De tentoonstelling prikkelt de bezoeker tot nadenken over onredelijke of overbodige regelgeving. Op basis van de opbrengst van de actie Stofkam in Tilburg wordt in de loop van 2007 een Tilburgs voorbeeld aan de collectie van het museum toegevoegd.

Meldpunt Actie Stofkam
De gemeente Tilburg roept de hulp in van individuele burgers, brancheorganisaties, ondernemers, verenigingen en stichtingen om voorbeelden van onnodige of tegenstrijdige gemeentelijke regels of onredelijke toepassing van regels op te sporen. De meldingen worden verzameld in het kader van de actie Stofkam, Goed Geregeld? De gemeente gebruikt de meldingen om kritisch naar haar eigen regels en werkwijzen te kijken, en deze waar nodig aan te passen. Burgers en organisaties kunnen voorbeelden van onredelijke regels of toepassing van regels melden via de website www.tilburg.nl of via het gratis telefoonnummer 0800-1920. Ook zijn antwoordkaarten verkrijgbaar in de stadswinkels.
Binnen de gemeentelijke organisatie wordt ook nadrukkelijk gekeken naar waar regels of regelingen moeten worden aangepast.

Noodzakelijke regels
Wetten en regels zijn noodzakelijk om het verkeer tussen mensen in goede banen te leiden. Deze wetten en regels zijn niet van vandaag of gisteren. In de loop der tijd zijn ze aangepast, gemoderniseerd of uitgebreid. Veel wetten en regels voldoen naar tevredenheid, maar in sommige gevallen ontstaan onbedoelde of tegenstrijdige situaties waar burgers, bedrijven en ambtenaren last van hebben. Wethouder Moorman: "Bij Actie Stofkam gaat het ons om regels of regelingen die overbodig zijn en dus afgeschaft kunnen worden. Ook willen we kijken hoe we omgaan met regels of afspraken die door hun uitwerking hun doel voorbij schieten. We gaan bijvoorbeeld kijken of, als een regel toch gaat veranderen, we daarop kunnen vooruitlopen."

Museum
Het Museum voor overbodig beleid is een landelijke tentoonstelling van kunstwerken die gemaakt zijn op basis van voorbeelden van overbodig beleid of onredelijke regels. Het museum is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. De tentoonstelling is te zien in de Stadswinkel Centrum gedurende de openingstijden tot donderdag 5 april 2007.