Gemeente Dongeradeel

Adviesraad Binnenstad
Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)


---

Dongeradeel toch geen eigenaar golfbaan

De gemeente Dongeradeel wordt geen eigenaar van de nog te ontwikkelen golfbaan in Oostmahorn. De aanleg van de baan duurt dusdanig lang dat de termijn voor het verkrijgen van subsidie wordt overschreden. Onderhandelingen door de gemeente hebben opgeleverd dat het terrein nu door Esonstad BV zal worden gerealiseerd, deelde wethouder Tytsy Willemsma gisteravond mee. De raadscommissie Grondgebied reageerde opgelucht op het niet doorgaan van een omstreden constructie.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde eind vorig jaar onder strikte voorwaarden in met de investering van 1,5 miljoen euro in het golfterrein naast vakantiepark Esonstad. Een raadsminderheid was tegen omdat ze het geen gemeentelijke taak vond en vanwege mogelijke financiële risicos. Doordat Dongeradeel tijdelijk eigenaar van de 9-holes golfbaan zou worden, kon er een Leadersubsidie van 450.000 euro worden binnengehaald. Na vijf jaar zou de gemeente het terrein aan een marktpartij doorverkopen. Nu blijkt uit technisch onderzoek dat de grond een dusdanige slechte kwaliteit heeft, dat het aanleggen van de baan veel meer tijd vergt. It slagget net de baan foar 1 july 2008 klear te hawwen. En dat is de úterste datum foar it ferkrijen fan de subsydzje. Dy ferfalt dernei, aldus wethouder Willemsma. Daarmee vervalt ook de noodzaak van de gemeente om tijdelijk eigenaar te worden.
Omdat de komst van de golfbaan van belang is voor de ontwikkeling van de toeristische sector in Dongeradeel, is de gemeente naarstig op zoek gegaan naar een andere gegadigde voor de aanleg van het terrein. Nei in protte war en in tal fan petearen is Esonstad BV ree fûn projekteigner te wurden, zei de wethouder. Ik stean perpleks. Dit is in boppeslach. Komplimenten foar de wethâlder en it kolleezje, zei Jan Visser (FNP). De woorden van Visser werden onderstreept door de andere fracties, die even verrast als opgelucht op de mededeling van de wethouder reageerden. Ook het feit dat de aanleg van het golfterrein toch doorgaat, wordt door de partijen toegejuicht. In mei zal de wethouder de raad nader informeren over de doorstart van het project.

Bron: Nieuwe Dockumer Courant, donderdag 8 februari 2007