Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

09-02-2007

LEVV Congres goed bezocht

Patiëntveiligheid vraagt kennis en leiderschap was het thema van het LEVV Congres 2007. We kijken met een tevreden gevoel terug op een goed bezocht congres.

De powerpointpresentaties van het congres kunt u opvragen via: 030 2919039 of w.mulder@levv.nl

Programma

Het ochtenddeel bestond uit twee lezingen, de jaarlijks terugkerende presentaties van LEVV activiteiten en een swingende act. Tijdens het middaggedeelte is de LEVV Innovatieprijs, opgedragen aan Jan Bastiaanse uitgereikt en de Hanneke Hillmann lezing gehouden. Binnenkort leest u een uitgebreid verslag van het LEVV Congres in het maartnummer van de TVZ.

Ochtend

Verpleegkundig bestuurder Magda van Korlaar van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam hield de eerste lezing. De tweede lezing werd gehouden door Johan Legemaate, hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. De belangstelling voor het voorkomen en analyseren van incidenten in de gezondheidszorg is sterk gegroeid. Ook onder het publiek leefde het onderwerp.

Uit het ochtendprogramma werd duidelijk dat verpleegkundigen en verzorgenden zich moeten kunnen en durven uitspreken als het om risico's voor de patiënt gaat. Kennis en leiderschap tonen, daar gaat het om bij een veiliger zorg. Ook een cultuur van openheid over incidenten en fouten is essentieel. Daarbij moeten bescherming van de melder en de rechten van de patiënt voorop staan.

LEVV directeur Joke Mintjes gaf de presentatie 'Werken aan samenwerken' waarin zij het werkmodel implementatie van het LEVV introduceerde. Daarop volgden presentaties over de activiteiten van het LEVV binnen de thema's patiëntveiligheid en leiderschap.

Act: 'muziekenhuizen'

Vlak voor de lunch bracht 'professor' de Hoop de stemming er goed in. Hoewel zijn lezing wat stroefjes van start ging, wist deze swingende 'professor' met zijn act over muziekenhuizen de hele zaal aan het lachen en zingen te krijgen.

Middag

Het middagprogramma startte met de Hanneke Hillmann lezing door Cathy van Beek, lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit, Nza. Zij gaf menig aanwezige nieuwe inspiratie om mee aan de slag te gaan.

Het congres sloot af met de uitreiking van de LEVV Innovatieprijs, opgedragen aan Jan Bastiaanse. De website voor patiënten met eczeem van verpleegkundigen Petra Eland en Harmieke van Os uit het UMC Utrecht, heeft gewonnen. De eervolle vermelding is voor psychosociale begeleiding van uitbehandelde patiënten met kanker van Arno Dijkman, Thuiszorg Icare Emmen.

Prijswinnaars Petra Eland en Harmieke van Os

Eervolle vermelding voor Arno Dijkman
Klik hier