Politie Midden- en West Brabant

Politie intensiveert strijd tegen woninginbrekers

TILBURG, 9 februari 2007

TILBURG: De politie van het district Tilburg intensiveert de komende maanden de strijd tegen woninginbrekers. Ondanks het feit dat er in 2006 sprake was van een lichte daling op het aantal woninginbraken is de politie niet tevreden. Naast de traditionele methodes van extra surveillances, opsporing van daders en de gebruikelijke preventie activiteiten gaat de politie met een nieuwe aanpak in het kader van Tegenhouden van start. Onderdeel daarvan is dat de politie 20 personen, waarvan vermoed wordt dat zij in woningen inbreken, intensief gaat controleren. De lijst wordt steeds actueel gehouden. Daarnaast gaat de politie door met roadblockacties en krijgt ook de heleraanpak een nieuwe impuls. De politie vraagt burgers alert te zijn en verdachte situaties te melden. Alle bruikbare tips zijn welkom. De politie wil samen met de burgers de strijd aanbinden tegen inbrekers. De nieuwe aanpak is gericht op het tegenhouden op alle mogelijke manieren. Tegenhouden is beter dan oplossen.

Overzicht
In 2006 zijn in het district Tilburg in totaal 1953 aangiftes opgenomen van inbraak in woningen. In 2005 waren dat er 2006. De politie leverde vorig jaar ruim 100 verdachten voor woninginbraak bij het Openbaar Ministerie aan.

Analyse wijst uit dat inbrekers voornamelijk in de avond- en nachtelijke uren toesloegen en het vooral voorzien hadden op flatscreens, laptops en andere computerapparatuur. Vaak hadden de verdachten van buiten af zicht op deze goederen. Door braak, insluiping of het ingooien van een ruit, verschaften ze zich de toegang tot de woning.

Het inbraakrisico in woningen was in Goirle het afgelopen jaar 1%. In Hilvarenbeek 1,1%, in Oisterwijk 1,2% en in Tilburg 2%.

Tegenhouden
De politie pakt de woninginbraken aan bij de bron en gaat (potentiële) inbrekers ontmoedigen door hen extra te controleren b.v. door regelmatige huisbezoeken. Maar ook als zij in voertuigen of buurten gesignaleerd worden. Kortom, criminaliteit moet worden tegengehouden.

Tegenhouden is een alternatieve aanpak dat naast opsporing en preventie zijn vruchten af moet gaan werpen. De politie blijft boeven vangen. Daarnaast gaat de politie samen met buurtregie en de gemeente probleemjongeren in beeld brengen. Door het houden van preventieve controles en het zichtbaar aanwezig zijn bij probleemjongeren en hun omgeving moeten de criminele activiteiten gestopt worden.

Preventieve aanpak
Onderzoek wijst uit dat inbrekers vaak hun slag slaan in woningen waarbij van buitenaf zicht is op de buit. Daarom vraagt de politie de burger maatregelen te nemen om de kans op een inbraak te verkleinen.
- Voorkom zicht op kostbare gewilde goederen. Plaats geen kostbare spullen in het zicht. Denk dan bijvoorbeeld aan een laptop op tafel voor het raam.

- Laat geen ramen en/of deuren open staan als u even weg gaat.

- Draai altijd de deur op nachtslot als u de woning verlaat of naar bed gaat. Zo wordt de hengel- en flippermethode voorkomen.
- Kijk voor meer preventietips op de internetsite www.politiemwb.nl

Meld verdachte situaties
De politie vraagt burgers hun medewerking. Door de krachten te bundelen wil de politie de veiligheid in de woonomgeving verbeteren en het veiligheidsgevoel vergroten. Burgers kunnen bij verdachte situaties contact opnemen via het nummer 0900-8844 of bij een heterdaad situatie met 112. Natuurlijk kan ook Meld Misdaad Anoniem gebeld worden via 0800-7000.

Auteur: Willem van Hooijdonk