Provincie Groningen

Uitnodiging voor de Startbijeenkomst inrichting Ulsderpolder 7 februari 2007

Op vrijdag 9 februari aanstaande verrichten gedeputeerde Henk Bleker van de provincie Groningen en dagelijks bestuurslid Greetje de Vries van waterschap Hunze en Aa's de starthandeling voor de inrichtingswerkzaamheden van het noodbergingsgebied Ulsderpolder. De bijeenkomst vindt plaats van 10.15 uur tot 12.30 uur op de boerderij die aangekocht en inmiddels doorverkocht is door de provincie in het kader van het flankerend beleid noodberging (Ulsda 5, Beerta). U bent hierbij van harte uitgenodigd.

Het programma
De beide bestuurders nemen in de graanschuur van de boerderij met een aantal betrokkenen de afgelopen jaren door én werpen hun blik op de toekomst. Betrokkenen zijn leden van het Comité Lotgenoten en eigenaren in de polder. Daarna vragen zij alle gasten mee naar buiten om samen "uit te vogelen" waar de spade in de grond moet! De afsluiting bestaat uit een winterse lunch.

Flankerend beleid
Het flankerend beleid is een bestuurlijke tegemoetkoming van de provincie en het waterschap voor de agrariërs en grondeigenaren in noodbergingsgebieden. In januari 2005 kocht de provincie in dat kader twee bedrijfspanden en zo'n 140 hectare landbouwgrond in de Ulsderpolder van de familie Boekhorst. Deze familie koos ervoor in Canada verder te boeren. Inmiddels hebben grondeigenaren die hun bedrijf wel in de Ulsderpolder voortzetten, beide boerderijen en in totaal 90 hectare grond van de provincie teruggekocht. De resterende 45 hectare volgt in de loop van dit voorjaar. Een andere vorm van flankerend beleid is de leningsfaciliteit voor grondeigenaren in de noodbergingsgebieden.

Planning
In november 2006 is de inrichting van de Onner- en Oostpolder gestart. Het waterschap Hunze en Aa's start nu met de inrichting van de Ulsderpolder. De inrichtingswerkzaamheden bestaan uit de aanleg van een waterinlaatwerk, en de aanleg van kaden en verstevigingen van bestaande verhogingen om landbouwbedrijven, woningen en spoorbaan te beschermen tegen water. De Ulsderpolder biedt bij extreem hoog water bescherming aan ondermeer woonwijken in Winschoten. Eind 2008 is de polder klaar voor gebruik.

Waarom waterberging?
Na de wateroverlast en dreigende overstromingen van woonwijken in 1998 heeft de provincie Groningen samen met de waterschappen* gewerkt aan maatregelen die zo'n situatie konden voorkomen. Kadeverhoging en het bovenstrooms langer vasthouden van water (op de hogere gedeelten, bijvoorbeeld in Drenthe) was niet genoeg. Begin 2004 wezen de provincie en waterschap Hunze en Aa's daarom waterbergingsgebieden aan, die vervolgens in het Provinciaal omgevingplan zijn opgenomen. Veelal zijn het natuurgebieden. Deze gebieden worden bij hoog water ingezet als bergingsgebied. Meer omstreden is de aanwijzing van de twee landbouwpolders de Onner- en Oostpolder ten zuiden van Haren en de Ulsderpolder ten noordoosten van Winschoten. Het gaat in deze gebieden om noodberging.


* De samenwerking vindt plaats in de Stuurgroep Water 2000+. Dit is een samenwerkingsverband van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's, de provincies Drenthe en Groningen, de Drentse en Groninger gemeenten, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, LNV-Noord en de drinkwaterbedrijven van Groningen en Drenthe, opgericht na de wateroverlast in 1998.

7 februari 2007