Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie

5 februari 2007

Opening Utrecht Centre for European Research into Family Law

Utrecht bundelt familie- en erfrechtexpertise

Op vrijdag 9 februari 2007 wordt in Utrecht het Utrecht Centre for European Research into Family Law (UCERF) geopend. Ter gelegenheid van de opening organiseert het centrum een symposium met gerenommeerde sprekers uit de wetenschap en de praktijk van het familierecht. Het UCERF gaat onderzoek op het terrein van het familie- en erfrecht bundelen en bevorderen. Het centrum is onderdeel van het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht.

Symposium

Prof.dr. F. Swennen van de Universiteit van Antwerpen is een van de sprekers op het symposium. Hij gaat in op de modernisering van het Belgische echtscheidingsrecht. Advocaat A. Willems bespreekt de toekomst van het Nederlandse systeem van kinderalimentatie, J. Gerritse, rechter bij de rechtbank Utrecht, gaat in op het verblijfsco-ouderschap en prof.dr. T. van der Lippe (Universiteit Utrecht) belicht de betekenis van familiewetenschappen.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Aansluitend wordt aan mr. Boris Dittrich het eerste exemplaar aangeboden van het boek "Huwelijk of geregistreerd partnerschap? Een evaluatie van de Wet openstelling huwelijk en de Wet geregistreerd partnerschap". Dit is een onderzoek dat binnen UCERF is uitgevoerd. Dit onderzoek, met een sterk multidisciplinaire inslag, analyseert het functioneren van beide wetten in theorie en praktijk. Meer over dit onderzoek is te vinden op http://www.wodc.nl/onderzoeken/.

UCERF

UCERF richt zich zowel op onderzoek en onderwijs als op maatschappelijke dienstverlening. Er wordt rechtsvergelijkend, internationaal en multidisciplinair onderzoek uitgevoerd. Recent gaat de aandacht uit naar het internationale en Europese alimentatierecht. Een andere belangrijke taak van UCERF is het faciliteren van de werkzaamheden van de Commission on European Family Law (CEFL), het Europese netwerk op het gebied van het familierecht, dat bijdragen levert aan de harmonisatie van het familie- en erfrecht door het opstellen van algemene beginselen van Europees familierecht.

Opening

UCERF wordt officieel geopend door prof.dr. K. Boele-Woelki en onderzoekers van het centrum om 13.00 uur, aan de Drift 13 te Utrecht. GeĂŻnteresseerden (praktijkjuristen, onderzoekers, wetenschapsjournalisten) worden van harte uitgenodigd zonder kosten deel te nemen aan dit symposium en kunnen zich aanmelden via info@ucerf.nl.

Website

www.ucerf.nl

Meer informatie

Persvoorlichter Wietske de Lange, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.