Universiteit van Amsterdam

Het samenspel van fysica en vasculaire biologie


Oratie Geneeskunde


vrijdag 9 februari, 14.30 uur
Prof. dr. E.Th. van Bavel, hoogleraar Vasculaire biofysica: Bloedvaten weerstaan. Een belangrijke taak van ons bloedvaatstelsel is om de juiste hoeveelheid bloed naar de juiste plaats te transporteren. Dit is een fysisch proces: er komen drukken, stromen en krachten bij kijken. Het is ook een biologisch proces: signaaltransductie en genexpressie in cellen in de vaatwand zorgen voor aanpassing van de samentrekking en de structuur van bloedvaten. Deze fysica en vasculaire biologie liggen ten grondslag aan vaatziekten: de weerstand van de vaten is te hoog in hypertensie, de structuur van de wand te zwak in aneurysmas, en een ongunstig stromingsprofiel veroorzaakt atherosclerose. Het doel van de strategische leerstoel Vasculaire Biofysica, die Ed van Bavel bekleedt, is om een beter begrip te ontwikkelen van dit samenspel van fysica en biologie in de ontwikkeling van vasculaire pathologieën.

Ter gelegenheid van de oratie van Van Bavel organiseren de Nederlandse Vereniging voor Microcirculatie en Vasculaire Biologie en de afdeling Medische Fysica een bijeenkomst. Op donderdag 8 februari, van 15.30 tot 20.30 uur, krijgen aio's van de vereniging de kans hun werk te presenteren. Op vrijdag 9 februari, van 08.30 tot 13.00 uur, vindt een symposium plaats, getiteld: The microcirculation: physical factors as determinants of its structure and function. Locatie symposium: Felix Meritis, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.