Gemeente Weert
8 februari 2007

NIEUWE ELEMENTEN IN ACTUALISATIERAPPORT 2007 KEENT KIEST KWALITEIT

De gemeenteraad van Weert buigt zich binnenkort over het Actualisatierapport 2007 Keent Kiest Kwaliteit. Het project Keent Kiest Kwaliteit is door de gemeente samen met Wonen Weert en PUNT welzijn gestart. De drie organisaties vinden het van belang om onder een gezamenlijke paraplu aan Keent te blijven werken. Het actualisatierapport wordt door de drie partners onderschreven.
In dit rapport wordt een actueel overzicht gegeven van alle ontwikkelingen in Keent. Het gaat daarbij niet alleen om bouwprojecten (zoals brede school, kerkplein en Zuiderstraat), maar ook om ingrepen die op korte termijn kunnen worden gedaan, de sociale aspecten en de verandering van de verhouding huur-koopwoningen.
Een ander nieuw element is dat op meer plaatsen in Keent de openbare ruimte wordt opgeknapt. Met dit rapport komt er nu meer zekerheid voor de bewoners van Keent.

Het college van B&W (op 6 februari jl.) en de directies van Wonen Weert en Punt Welzijn hebben ingestemd met het actualisatierapport voor Keent. Dit rapport wordt eerst in de opiniërende raadsvergadering van 15 februari a.s. besproken. Vaststelling door de gemeenteraad staat gepland voor 14 maart a.s.

Samenwerking
De gezamenlijke verantwoordelijkheid van de partners voor de noodzakelijk geachte verbetering van de leefbaarheid komt tot uitdrukking in de samenwerking. Voor Wonen Weert is als eigenaar van 50% van de woningvoorraad een extra rol weggelegd. Partijen willen het traject gezamenlijk tot een goed einde brengen.

Geen grootschalige sloop
Bestaande, in voorbereiding of in uitvoering zijnde plannen worden niet gewijzigd. Grootschalige sloop op Keent is niet aan de orde. De verhouding tussen het aandeel huur- en koopwoningen op Keent, die 50%-50% is, wijzigt vooral als gevolg van de verkoop van huurwoningen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de stap van huur naar koop vooral wordt gemaakt door de verkoop van huurwoningen en in veel mindere mate door de bouw van nieuwe koopwoningen. Ook starters zijn gebaat bij de verkoop van huurwoningen, omdat deze woningen wel bereikbaar zijn voor hen. Dit in tegenstelling tot bestaande koopwoningen die op de markt worden aangeboden. Dit betekent ook aanwas van jonge mensen in de wijk. De verhouding huur- en koopwoningen in Keent zal met de nu bekende plannen wijzigen in 40%-60% en komt daarbij dichter bij het Weerter gemiddelde te liggen.

Openbare ruimte
Nieuw is dat er meer aandacht geschonken wordt aan het opknappen van de openbare ruimte (groen en straten). De maatregelen die genomen worden kunnen op relatief korte termijn worden uitgevoerd, zonder dat er ingewikkelde procedures voor nodig zijn.

Sociale aspecten
Nieuw is ook dat er in het actualisatierapport veel aandacht besteed is aan de sociale aspecten, waarbij vooral PUNT welzijn betrokken is. Voorbeelden zijn de projecten interculturele participatie, buurtzorg en multiculturele activiteiten in Keent. De intensieve inzet door PUNT welzijn kan zelfs uitgebreid worden dankzij subsidie van de provincie en van het Oranjefonds en extra middelen in het kader van de BOS-impuls.

Zekerheid
De zekerheid die de bewoners van Keent door dit actualisatierapport wordt gegeven is
belangrijk. Ze weten waar ze aan toe zijn en hoeven eventuele investeringen in de eigen woning niet meer uit te stellen.

Wijkvoorziening
De gemeente bekijkt hoe op korte termijn in de voormalige Keentschool aan het kerkplein een beperkte, tijdelijke wijkvoorziening gerealiseerd kan worden. In ieder geval wordt DE AANDACHT per 1 april a.s. naar de Keentschool verplaatst.

2007.030 FS

---- --