Provincie Drenthe

Startsein onderzoek Centrum voor Jeugd en Gezin in Meppel 08 Feb 2007

Gedeputeerde Anneke Haarsma (PvdA) en wethouder Ko Scheele (CDA) gaven vanmiddag in Meppel het startsein voor een onderzoek naar het realiseren van een Centrum voor Jeugd en Gezin in die gemeente. Veel gemeenten zijn momenteel bezig met de vorming van centra voor jeugd en gezin. Meppel wil onderzoeken of en op welke manier een dergelijk Centrum de oplossing kan bieden om ouders en jeugdigen te ondersteunen bij het opvoedings- en opgroeiproces.

In navolging van Operatie Jong wil het Kabinet dat er in heel Nederland zogenoemde "Centra voor Jeugd en Gezin" (CJG) komen. Het CJG is een lokale voorziening waar ouders, kinderen, jongeren en professionals snel, gemakkelijk en vanzelfsprekend terecht kunnen met allerlei vragen over opvoeden en opgroeien. Hierbij wordt gedacht aan een herkenbare plek, bijvoorbeeld in de nabijheid van een school of in een eerstelijns gezondheidscentrum, waar men gemakkelijk terecht kan.

In het onderzoek dat de komende drie maanden gaat plaatsvinden wordt onderzocht op welke wijze dit in Meppel gestalte kan krijgen. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Bureau Keizers cs, beleid en management. De Provincie Drenthe en de Gemeente Meppel financieren gezamenlijk het onderzoek.

Gedeputeerde Anneke Haarsma: "De gemeente Meppel heeft hier voortvarend op ingezet en gaat onderzoeken op welke wijze hier een Centrum voor Jeugd en Gezin zou kunnen worden opgezet. Dat initiatief willen wij als Provincie graag ondersteunen. Ten eerste omdat ook andere gemeentes hun voordeel kunnen doen met de bevindingen van Meppel, maar ook omdat de provinciale jeugdzorg heel goed kan aansluiten bij zo'n Centrum voor Jeugd en Gezin."

Gemeenten hebben een belangrijke opdracht in het bieden van voorzieningen aan jeugdigen. Het gaat hier om voorzieningen op het gebied van algemeen- en preventief jeugdbeleid. De gemeentelijke taken op dat terrein liggen verankerd in verschillende wetten, zoals de Wet op de Jeugdzorg, de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Over de totstandkoming van een CJG voert de lokale overheid de regie.