Politie Midden- en West Brabant

Politiemensen betrokken bij taxi-incident weer aan het werk

TILBURG, 8 februari 2007

TILBURG: Op donderdag 8 februari 2007 is de buiten functiestelling van twee medewerkers van het politiekorps Midden en West Brabant opgeheven. De twee mannen, 29 en 23 jaar oud, werden verdacht van het plegen van vernielingen aan een taxi op zaterdag 20 januari 2007. Zij gaan op vrijdag 9 februari weer aan de slag.

Tegen de twee werd zowel een disciplinair als strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Uit dit onderzoek is gebleken dat de deze politiemensen vernielingen hebben aangebracht aan een taxi. Het incident deed zich voor in het uitgaansgebied van Oosterhout.

De twee politiemensen waren die avond gaan stappen met nog drie andere collegas en verkeerden onder invloed van alcohol. In een straat werd het groepje ingehaald door een taxi. De politiemedewerkers wilden de taxichauffeur aanspreken op zijn rijgedrag. Toen de taxichauffeur daarop niet reageerde, pakte de 23-jarige politieman de taxi vast en werd een stukje meegesleurd. Omdat de straat erg smal was, viel de man tegen een bouwhek. In een woede-uitbarsting pleegde hij een vernieling aan de taxi. De 29-jarige politiemedewerker zag dit gebeuren en wilde op zijn beurt de aandacht van de chauffeur trekken. Ook hij pleegde een vernieling aan de taxi. Uit het onderzoek is gebleken dat de taxichauffeur geen enkele blaam treft en dat het gedrag van de politiemedewerkers een gevolg was van overmatig alcoholgebruik.

De korpsleiding is van mening dat dit soort gedrag volstrekt niet toelaatbaar is. Ook buiten diensttijd hebben politiemensen een voorbeeldfunctie. De korpsleiding heeft ontslag ernstig overwogen doch besloten de betreffende medewerkers een laatste kans te geven. Hierbij speelt een rol dat het door beide medewerkers gepleegde geweld zich niet heeft gericht tegen personen. Zij zijn zich bovendien ten volle bewust van het laakbaar karakter van hun gedrag en hebben zich bereid verklaard de schade aan de taxi te vergoeden. Wel zullen zij zich nog voor hun gedrag moeten verantwoorden en hen wacht een zware disciplinaire straf.

Het proces-verbaal van het strafrechtelijk onderzoek zal worden gestuurd naar het Openbaar Ministerie. Daar zal een beslissing worden genomen of beide medewerkers voor de aangerichte vernielingen zullen worden vervolgd.

Auteur: Enny de Wit