Cultuurfonds krijgt 12,3 miljoen euro uit BankGiro Loterij

St prins bernhard cultuurfonds

Amsterdam, 8 februari 2007. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft gisteren een cheque in ontvangst genomen van de BankGiro Loterij ter waarde van 12.379.369 euro. 75% van het bedrag is bestemd voor het activiteitenbudget 2007 van het fonds; 25% gaat rechtstreeks naar de Europese Culturele Stichting voor culturele projecten in Europees verband. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is sinds 1971 een van de vaste beneficiënten van de BankGiro Loterij.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds fungeert als 'verdeelstation' van de gelden. Bij het fonds kunnen aanvragen worden ingediend voor financiële ondersteuning voor projecten op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland, ook door organisaties die rechtstreeks geld krijgen van de BankGiro Loterij. Dankzij de bijdragen van de BankGiro Loterij en De Lotto en inkomsten uit eigen fondsenwerving heeft het Cultuurfonds een jaarbudget van ongeveer 19 miljoen euro, waarmee jaarlijks bijna vierduizend projecten kunnen worden ondersteund.

Dé cultuurloterij
Omdat het Skanfonds en het Oranje Fonds in 2006 overstapten van de BankGiro Loterij naar de Postcode Loterij zijn er extra middelen vrijgekomen voor de sector cultuur. Om een helder en flexibel verdeelsysteem van kansspelgelden te creëren is ervoor gekozen om de BankGiro Loterij dé loterij voor cultuur te maken. In 2006 was het effect hiervan voor het eerst merkbaar.

Grote winkans
De BankGiro Loterij heeft gemiddeld de grootste winkans van alle goededoelenloterijen in Nederland. Bijna één miljoen mensen spelen maandelijks mee met de BankGiro Loterij. Met het eigen bank- of girorekeningnummer als lotnummer maken deelnemers elke maand kans op bijna 200.000 prijzen, waaronder de maandelijkse hoofdprijs van 500.000 euro.