Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Coalitieakkoord: een kentering ten goede
ROVER ziet in het Coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie duidelijke aanknopingspunten voor een beter openbaar vervoer. De coalitie zet in op een afnemende belasting van de kwaliteit van de leefomgeving bij het voorzien in de mobiliteitsbehoeften. Dat is ondenkbaar zonder een grote rol voor een goed functionerend OV. De coalitie stelt de ambitie voor de groei van het OV per spoor naar boven bij: 5% per jaar, de gemiddelde stijging van het treingebruik over de afgelopen twee jaren. De treinfrequenties rond de grote steden worden verhoogd en bij de opstelling van een nieuw meerjarenprogramma voor de infrastructuur wordt rekening gehouden met deze verhoogde ambitie.

De coalitie wil ruimtelijke projecten (verstedelijking en Nationale Landschappen) in samenhang bezien met infrastructuur en (openbaar) vervoer. Het MIT krijgt er dan ook een 'R' bij: het wordt een Meerjarenprogramma Ruimte, Infrastructuur en Transport. ROVER vindt het een goede zaak dat beter naar die samenhang wordt gekeken. Een snelle Zuiderzee-spoorverbinding blijft in beeld, al laat het akkoord ook ruimte voor een alternatief. Aan infra en wegen zal jaarlijks meer geld worden uitgegeven, oplopend van 25 miljoen extra in 2008 tot 100 miljoen extra vanaf 2011. Diezelfde bedragen worden in het kader van een duurzame leefomgeving specifiek uitgetrokken voor (de exploitatie van) het openbaar vervoer.

In het stads- en streekvervoer komt ruimte om te experimenteren met tariefdifferentiatie, waaronder gratis OV voor specifieke doelgroepen. Wat de tariefdifferentiatie precies betekent, zal nog moeten blijken; dit staat niet in de coalitieovereenkomst. Het kan gaan om goedkoper OV in de daluren, maar wij weten dat regionale overheden daarnaast ook denken aan duurder OV in de spits, en dat spoort slecht met een grotere rol voor het OV in de mobiliteit, zeker zolang dit niet samengaat met een soortgelijke prijsdifferentiatie voor het autogebruik. Onmogelijk mis te verstaan is de verklaring die de coalitie heeft opgenomen over de positie van de NS: Pagina geplaatst: 8 februari 2007