Siemens


Den Haag, maandag 5 februari 2007

Siemens breidt elektronische veiligheidsrelais uit met multifunctionele uitvoering voor failsafe functies

Siemens heeft de serie elektronische veiligheidsrelais uitgebreid met de nieuwe uitvoering 3TK2826 als multifunctioneel apparaat met diverse veiligheidsfuncties. Het relais bewaakt de functie van sensoren en actuatoren en controleert het failsafe uitschakelen van uitgangen. Men kan met dip-schakelaars in het front van het relais in totaal acht functies activeren en instellen. De nieuwe 3TK2826 is heel compact uitgevoerd, zodat men plaats bespaart in de schakelinstallatie. Bovendien is het beveiligingsapparaat voordelig in aanschaf.

Siemens heeft de serie elektronische veiligheidsrelais uitgebreid met de nieuwe uitvoering 3TK2826 als multifunctioneel apparaat met diverse veiligheidsfuncties. Het relais bewaakt de functie van sensoren en actuatoren en controleert het failsafe uitschakelen van uitgangen. Men kan met dip-schakelaars in het front van het relais in totaal acht functies activeren en instellen. De nieuwe 3TK2826 is heel compact uitgevoerd, zodat men plaats bespaart in de schakelinstallatie. Bovendien is het beveiligingsapparaat voordelig in aanschaf. Bij de 3TK2826 heeft men de mogelijkheid om een sensor met twee contacten of twee sensoren met ieder een contact aan te sluiten. Dat kunnen elektronische sensorcontacten zijn, die dezelfde functie hebben zoals maakcontacten, maar ook contacten in magneetschakelaars met tegengestelde functies. De 3TK2826 controleert op sluiting naar aarde en op een kruislingse sluiting in de sensoraansluitingen. Op die manier is de veiligheidsfunctie gewaarborgd voor alle gevallen dat er schade kan optreden bij de kabels.

Bij de 3TK2826 kan men ook als functie een overbruggingstijd activeren, waarin de contacten nog denderen. Deze vertragingstijd is in te stellen op 10 of op 50 ms. Andere functies van het veiligheidsrelais zijn het automatische starten, bewaakt starten en de aanlooptest. De functie automatisch herstarten na een spanningsuitval is vooral interessant voor toepassing in dewaterwereld. Bij pompstations voor drink-, afval- of oppervlaktewater zijn de installaties vaak ruimtelijk verspreid over een groot gebied. Met de nieuwe 3TK2826 hoeft het bedieningspersoneel niet meer naar een pompstation te gaan om na een spanningsonderbreking het installatiegedeelte met de hand weer op te starten.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Ruud Dofferhoff, Siemens Industry
Tel: (070) 333 3404
E-mail: ruud.dofferhoff@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van: www.siemens.com