Unicef



Indonesië: eindelijk les in een echte school 08 februari 2007, Nias - "Denk eraan, we moeten onze ouders en de ouden van dagen respecteren," zegt juf Ibu Larosa. Op de basisschool van Dahana Humane op het eiland Nias letten de kinderen goed op wat ze zegt.

De leerlingen van de school in Dahana Humane krijgen weer les in een echt schoolgebouw. Foto: Unicef Indonesië/2007 De leerlingen van de school in Dahana Humane krijgen weer les in een echt schoolgebouw. Foto: Unicef Indonesië/2007

De leerlingen hebben eindelijk les in een gewoon klaslokaal. Nias, dat vlak voor de Indonesische kust ligt, bleef tijdens de tsunami van 2004 grotendeels gespaard, maar drie maanden later verwoestte een zware aardbeving er alsnog huizen, wegen en scholen. Door de ramp kwamen 800 mensen om en raakten 5.000 eilandbewoners gewond.

Veertig scholen klaar
Unicef zorgde ervoor dat de kinderen van Nias vlak na de beving toch weer naar school konden. Ze kregen les in schooltenten, terwijl Unicef samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) begon met de bouw van semi-permanente schoolgebouwen. Inmiddels zijn ruim veertig gebouwen klaar en is er een begin gemaakt met de bouw van twintig permanente scholen. Daarnaast zoeken Unicef en het IOM naar geschikte lokaties voor nog eens veertig permanente schoolgebouwen in afgelegen gebieden op het eiland.

De leerlingen zijn blij met het gebouw. "We kunnen ons nu beter concentreren." Foto: Unicef Indonesië/2007
De leerlingen zijn blij met het gebouw. "We kunnen ons nu beter concentreren." Foto: Unicef Indonesië/2007

Ook de leerlingen van de school in Dahana Humane kregen les in een tent. In oktober 2006 konden ze eindelijk verhuizen naar een semi-permanent gebouw. Vlak naast het gebouw zal een permanente school verrijzen, maar dat duurt nog even. Voorlopig zitten de kinderen hier goed. "In de tenten kon je je niet zo goed concentreren, omdat de stemmen van iedereen zo hard klonken," zegt Agusmawati uit de zesde klas.

86 miljoen voor wederopbouw Unicef heeft in 2007 86 miljoen dollar gereserveerd voor de wederopbouw van Nias. De bouw van de permanente scholen wordt met een gedeelte van dit bedrag betaald. De meeste scholen komen in de plaats van gebouwen die door de aardbeving zijn verwoest, maar ze komen ook op plekken te staan waar nog niet eerder basisscholen stonden.