Gemeente 's-Hertogenbosch

12-02-2007

Convenant 'School en veiligheid' ondertekend

Op woensdag 7 februari 2007 werd op het
Stadhuis het convenant "School en veiligheid" ondertekend door B. Eigeman (wethouder van onder meer Jeugd & Onderwijs), de directeuren van de instituten voor voortgezet onderwijs in 's-Hertogenbosch en de veiligheidspartners politie, justitie en GGD.

Project School en veiligheid
Het project "School en Veiligheid" is gestart in 2002 met als doel de sociale en fysieke veiligheid binnen de scholen voor voortgezet onderwijs (V.O.) in 's-Hertogenbosch te vergroten. Alle scholen voor V.O. werkten hier aan mee alsook politie, gemeente en de GGD. De start van het project was het uitvoeren van onderzoek binnen de scholen naar de stand van zaken op het gebied van veiligheid.

Onderzoek
In opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch heeft de stichting Giralis dit onderzoek uitgevoerd. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek hebben de scholen zich verplicht de aanbevelingen uit te voeren, die uit een op te stellen veiligheidsplan per school kwamen. Het bleek dat scholen al veel op het gebied van veiligheid doen, maar dat op een aantal vlakken nog winst te behalen is. Het betrof hier vooral het opstellen van heldere regels, duidelijke communicatie, duidelijke coördinatie binnen de school en structureel overleg met relevante partners buiten de school. Bureau Halt leverde de coördinator van het project en heeft hier een sturende en aanjagende rol in gespeeld. Dit heeft geleid tot een prominente rol van het onderwerp veiligheid binnen de schoolcultuur en een verbetering van het veiligheidsgevoel bij leerlingen, leerkrachten en ondersteunend personeel.

Convenant
Het project zou eindigen op 31 december 2006, maar de deelnemende partijen zijn met elkaar overeengekomen het project nog twee jaar voort te zetten en dit in en convenant vast te leggen. In het convenant zijn de taken en verantwoordelijkheden van de partners omschreven, maar ook de gezamenlijke financiering van de coördinator school en veiligheid door de scholen en gemeente. Het doel is dat op 31 december 2008 veiligheid een integraal onderdeel is van de schoolcultuur.