IWI: Gemeenten hebben werkzoekende nabestaanden niet in beeld

Iwi

http://www.iwiweb.nl/

Veel nabestaanden weten niet dat ze bij het zoeken naar werk de gemeente om hulp kunnen vragen. Gemeenten hebben deze ondersteuning op papier goed geregeld, maar in de praktijk hebben ze deze nabestaanden vaak niet in beeld. Daardoor krijgen veel werkzoekende weduwen en weduwnaars niet de hulp waar ze aanspraak op kunnen maken. Dit blijkt uit het rapport Nabestaanden in beeld bij gemeenten van de Inspectie Werk en Inkomen.

Bijna alle gemeenten hebben in hun re-integratieverordening aandacht voor re-integratie van nabestaanden die aan het werk willen. Lang niet alle nabestaanden zijn op zoek naar werk, en veel gemeenten laten het initiatief aan de nabestaanden. Veel van hen weten niet dat ze bij de gemeente terecht kunnen en wat de gemeente voor hen kan doen. Omdat ze niet bij de gemeente aankloppen, worden ze niet geholpen.

Gemeenten kunnen gegevens van nabestaanden opvragen bij het Inlichtingenbureau. Deze organisatie ondersteunt gemeenten op het gebied van elektronische gegevensuitwisseling met andere partijen in de sociale zekerheid, zoals de Sociale Verzekeringsbank die de Algemene nabestaandenwet uitvoert. Er zijn maar weinig gemeenten die de gegevens bij het Inlichtingenbureau opvragen om ze te gebruiken om nabestaanden te helpen bij het vinden van werk. De meeste gemeenten vragen ze voor andere doelen zoals armoede- en fraudebestrijding.

Naar aanleiding van het onderzoek van IWI heeft de SVB aangegeven de voorlichting aan nabestaanden over dit onderwerp te zullen intensiveren. Het Inlichtingenbureau verstrekt de gegevens van nabestaanden alleen als gemeenten uitdrukkelijk aangeven de gegevens te gebruiken voor de doelen waarvoor ze worden verstrekt.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen Erik Stolk (070 304 4639 of 06 510 245 59). Het rapport 'Nabestaanden in beeld bij gemeenten. Beschikbaarheid en gebruik van gegevens van nabestaanden' kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 304 4763. Rapport en persbericht zijn ook beschikbaar op www.iwiweb.nl.