Politie Groningen

Politie lost branden en vernielingen in Woldendorp en Zoutkamp op

Woldendorp/Zoutkamp, 07-02-2007 o Na het horen van 38 verdachten, zowel ouderen als jongeren, heeft de politie onlangs dertig misdrijven in de plaats Woldendorp opgelost. Het onderzoek werd opgestart na een brandstichting op de A.E. Gorterweg tijdens de afgelopen jaarwisseling. Ook heeft de politie twee branden in Zoutkamp opgehelderd. Beide branden werden op oudejaarsavond door acht jongeren gepleegd.

Tijdens de afgelopen twee jaarwisselingen werden diverse vernielingen, diefstallen, openlijke geweldplegingen en brandstichtingen in de plaats Woldendorp gepleegd. Uiteindelijk bleken 28 verdachten uit voornamelijk Woldendorp (12 tot 36 jaar) verantwoordelijk voor deze strafbare feiten. Naast de verdachten werden ook acht getuigen in deze zaak gehoord.

Molotov cocktails

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat tijdens de jaarwisseling van 2005/2006 negen verdachten met bierflessen naar politieautos hadden gegooid. De ruiten van twee politieautos moesten het hierdoor ontgelden. Ook werd vastgesteld dat tijdens dezelfde jaarwisseling twee molotov cocktails naar de politie zijn gegooid. De projectielen bleken echter weinig effect te hebben, omdat ze waren gevuld met diesel.

Verder werd een auto met caravan op de Zwaagweg in brand gestoken. Ook diverse prullenbakken en een verkeersbord moesten het ontgelden. Deze voorwerpen werden met vuurwerk opgeblazen. Ten slotte werden jerrycans, houtmaterialen en een bord Te koop gestolen. Van alle zaken heeft de politie proces-verbaal opgemaakt.

Afspraken

De buurt- en jeugdagenten hebben in de aanloop naar de afgelopen jaarwisseling veel gesprekken gevoerd met diverse jeugdigen uit Woldendorp. De reden hiervoor was gelegen in het feit dat tijdens jaarwisseling van 2005/2006 diverse vernielingen, brandstichtingen en openlijke geweldplegingen waren gepleegd. Met de jongeren werden daarom duidelijke afspraken gemaakt. Zo werd door de politie een brandplek bij het voetbalveld van WEO aangewezen. Ondanks de afgesproken brandplek en de gemaakte afspraken werden toch op meerdere plekken in Woldendorp brandjes gesticht en vernielingen gepleegd. Het nuttigen van alcohol heeft een wezenlijke rol gespeeld bij het plegen van alle misdrijven.

De politie constateert dat de ouders van enkele jonge aangehouden verdachten in eerste instantie het gedrag van hun kinderen hebben weggewuifd of niet serieus hebben genomen. Bovendien bleken diverse ouders niet op de hoogte van wat hun kinderen op straat aan het doen waren. De politie vindt dat het in Woldendorp in enkele gevallen aan goede ouderlijke sociale controle heeft ontbroken.

De politie schat de toegebrachte schade in Woldendorp op ruim 40.000 euro. De politie heeft het onderzoek afgerond en maakt proces-verbaal op.

Containers

Op oudejaarsavond werd op de kruising Wilhelminastraat/Marnestraat het traditionele vreugdevuur gehouden. Twee verdachten bleken meerdere containers vanaf de opslag van de gemeente aan de Reitdiepskade te hebben weggenomen en naar het vuur gebracht. Diverse andere jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 22 jaar, allen uit Zoutkamp, gooiden vervolgens de containers op het vuur.

Tijdens de bluswerkzaamheden van de brandweer gingen zes verdachten naar de gemeenteopslag aan de Reitdiepskade. Daar werden ongeveer 4500 afvalcontainers in brand gestoken. Hiervan zijn ruim 3000 containers in vlammen opgegaan. Tientallen containers raakten door de brand beschadigd. De gemeente schat de schade op ongeveer 25.000 euro.

Alcoholgebruik

Alle verdachten werden druppelsgewijs aangehouden. De informatie van buurt- en jeugdagenten bleek waardevol tijdens het onderzoek. Mede dankzij de kennis van de buurt en de jeugd wist de politie beide brandstichtingen op te lossen. Het betrof een vriendengroep en een aantal kennissen van de groepsleden. Een te veel aan alcohol heeft een belangrijke rol gespeeld bij het stichten van de branden. Alle verdachten mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.