SGP


07 - 02 - 07 | SGP: Gemengde gevoelens

De SGP heeft gemengde gevoelens bij het resultaat van de onderhandelingen tussen CDA, CU en PvdA.

Tot de positieve punten rekent de SGP de aandacht in het akkoord voor jeugd en gezin. Mooi is verder dat er steun lijkt te zijn voor de SGP/SP-initiatiefwet waarin de toerismebepaling uit de Winkeltijdenwet wordt aangepast. Dat embryonaal stamcelonderzoek verboden blijft, is eveneens een pluspunt, net als het onderbrengen van de overtijdbehandeling onder de âAbortuswetâ. Voortzetting van bestaand beleid, zoals extra middelen voor uitstapprogrammaâs voor prostituees en palliatieve zorg, zijn eveneens welkom.

Andere afspraken bieden echter weinig houvast, zoals de passages over de positie van de gewetensbezwaarde ambtenaar en de (al bestaande!) gedragscode voor de media. Er worden weliswaar onderzoeken en evaluaties aangekondigd (abortus), maar de ervaringen daarmee waren nooit positief. Helaas is zelfs niet één van de âpaarse wettenâ ook maar een beetje aangepast, en dat stelt teleur. De PvdA heeft op dit punt niet echt een offer moeten brengen.

De financieel-economische paragraaf van het kabinet is een breuk met het behoedzame beleid dat in de afgelopen periode bijdroeg aan het economisch herstel. Dat minister Zalm -zoals het er nu naar uitziet- wordt ingewisseld voor minister Bos, is niet zonder risicoâs. Zou er een financiële bijsluiter bij het regeerakkoord zitten, dan zou daarin moeten staan dat dit product financiële risicoâs heeft. Wat betreft het immigratie- en integratiebeleid is te verwachten dat Balkenende IV een echt polderkabinet wordt, terwijl daar in het verleden nu juist slechte ervaringen mee zijn opgedaan. SGP: Gemengde gevoelens