Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 7 februari 2006

TLN: Files nemen toe komende jaren

Transport en Logistiek Nederland (TLN) vindt dat het nieuwe kabinet veel te weinig geld uittrekt voor de verbetering van de bereikbaarheid. De economische ontwikkeling zet in Nederland door, maar de infrastructuur blijft volstrekt achter. De files kosten de transport sector 740 miljoen euro per jaar. Het nieuwe kabinet wil de komende vier jaar slechts 250 miljoen extra in infrastructuur investeren. TLN-voorzitter Mich van der Harst: "De investeringen in het verbeteren van de bereikbaarheid zijn volstrekt onvoldoende. Dit bedrag komt neer op slechts 5 km nieuwe snelweg per jaar. Op deze manier staan we over vier jaar de gehele dag in de file."

TLN is wel verheugd dat het kabinet de kilometerbeprijzing gaat invoeren. Hierbij is het belangrijk dat het plan Nouwen zo exact mogelijk wordt gevolgd. Het lijkt TLN onwaarschijnlijk dat de systeemtechniek al voor het einde van deze kabinetsperiode gereed is. Verder is het voor TLN onacceptabel als het beprijzen niet voor alle modaliteiten tegelijk wordt ingevoerd. Van der Harst: "Het mag dus niet zo zijn dat eerst de vrachtauto met een kilometerprijs geconfronteerd wordt en later ooit nog een keer de personenauto.'

TLN maakt zich veel zorgen over het voorgenomen duurzaamheidbeleid. De sector vreest dat het kabinet milieuheffingen gaat gebruiken om het aantal vervoersbewegingen terug te brengen. Echter, het is al jaren bekend dat door milieuheffingen nooit een kilometer minder is gereden. Het enige resultaat hiervan is dat de transportsector schade leidt. Echt duurzaam is een goed bronbeleid. Dit zou het kabinet extra kunnen stimuleren door roetfilters en schonere vrachtauto's voor een hoger bedrag te subsidiëren.
---

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Mark Dijk, 079-3636115 of 06-11006694