Technische Universiteit Delft

Dit is een gezamenlijke persuitnodiging van TU Delft, Universiteit Twente en TU Eindhoven.

3TU.Federatie een feit

Op woensdag 7 februari richten de drie Technische Universiteiten in Nederland de stichting 3TU.Federatie op: een unieke gebeurtenis in het Nederlandse onderwijsbestel. Uniek, omdat dit de eerste samenwerking op dit niveau tussen universiteiten in Nederland is.

De oprichtingsceremonie vindt plaats in aanwezigheid van o.a. Minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de heer Buijink, Secretaris-Generaal van het ministerie van Economische Zaken en de voorzitter van VNO-NCW, de heer Wientjes.

In de Federatie bundelen de universiteiten hun krachten op het gebied van onderwijs en onderzoek. Door deze bundeling van wetenschappelijk talent kunnen zij meer gericht werken aan technologische doorbraken. Hiermee willen zij gezamenlijk een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van urgente maatschappelijke vraagstukken, onder meer op het gebied van mobiliteit, energie en klimaat.

"Door gerichte samenwerking en het vormen van een kritische massa zijn we in staat om beter bij te dragen aan het versterken van de Nederlandse kenniseconomie", zegt de eerste voorzitter van de 3TU.Federatie Hans van Luijk. "Bovendien worden we daarmee aantrekkelijk voor toptalent uit binnen- en buitenland."

Het bedrijfsleven is voor haar concurrentiepositie in hoge mate afhankelijk van innovatieve kennis en de beschikbaarheid van hoger opgeleiden. De 3TU.Federatie biedt betere mogelijkheden om hierin te voorzien.

Achtergrond

In aanloop naar de oprichting van de Federatie is al veel bereikt in 3TU-verband. Zo zijn inmiddels twee gezamenlijke masteropleidingen van start gegaan. Drie anderen zijn al in voorbereiding.

Op het gebied van onderzoek is een proces van afstemming en (her)prioritering gestart, met als eerste resultaat de vorming van zes Centres of Excellence: samenwerkingsverbanden waar op specifieke onderzoekthema's wordt gestreefd naar het creëren van synergie en kritische massa. Een internationale wervingscampagne voor tophoogleraren in deze Centres is inmiddels in volle gang.