VVD


7-2-2007

Samen stilstaan, samen uitgeven.

VVD reactie op regeerakkoord.

Dit kabinet rekent zich rijk, door uit te gaan van 2% economische groei, in plaats van 1,75%. Dat is een breuk met het voorzichtige begrotingsbeleid van de afgelopen jaren. Het kabinet zet de begrotingsregels van Zalm overboord. Meevallers aan de uitgavenkant mogen weer voor nieuw beleid worden gebruikt. De bezuinigingen die het kabinet inboekt zijn boterzacht. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bezuiniging van 750 mln euro op ambtenaren. De VVD vindt dit onverstandig financieel beleid.

Er komt een ruim generaal pardon. De VVD is er van overtuigd dat dit een sterke aanzuigende werking heeft op vreemdelingen, voor wie Nederland weer aantrekkelijk wordt. Juist als het kabinet de oude wijken wil aanpakken, moet het strenge immigratiebeleid in stand blijven. Anders is het dweilen met de kraan open.

Dit kabinet trekt slechts 100 mln euro uit voor meer wegen. Daar kun je nauwelijks een fietspad van aanleggen. Dat betekent dus nog langere files en nog langer stilstaan. De belastingen op auto's gaan flink omhoog. De auto als melkkoe is terug.

Mensen die eerder stoppen met werken en een aanvullend pensioen hebben van 18.000 euro of meer, gaan meebetalen aan hun eigen AOW. Grote groepen mensen gaan deze Bosbelasting betalen. Ook een directeur van een basisschool of een leraar met veel dienstjaren, wanneer zij eerder stoppen met werken. De VVD kan zich hier dan ook niet in vinden.

Betuttelen
Het kabinet gaat zich intensief met het persoonlijk leven van mensen bemoeien. De vrijheid van mensen komt onder druk te staan. Er komt een verplichte bedenktermijn bij overtijdbehandelingen. Maar ook een staatscommissie die onder andere het "recht op leven" gaat onderzoeken. Bijstandsmoeders hoeven niet meer te solliciteren. Daardoor maken ze ook later nauwelijks kans op een baan.

Alle hoofdpijndossiers van de afgelopen 20 jaar worden weer actueel. Het succesvolle immigratiebeleid wordt teruggedraaid; de begrotingsregels aangepast; de herkeuringen in de WAO versoepeld; en ga zo maar door. Het kabinet gaat weer eindeloos polderen; bijvoorbeeld met vakbonden en onderwijsorganisaties. Daardoor zal veel geld niet bij de vakmensen op de werkvloer terechtkomen, maar bij tussenlagen. De regering moet regeren.

Potverteren
De drie coalitiepartijen zeggen veel geld te willen "investeren". Maar ze bedoelen gewoon geld "uitgeven". Het kabinet gaat potverteren. De belastingen worden met 2,5 mld euro verhoogd. Vooral gewone, hardwerkende mensen gaan die nieuwe belastingen betalen. Denk aan de extra belasting op vliegtickets. Het kabinet doet in deze goede tijden veel te weinig om de vergrijzing op te vangen. Zelfs als alles lukt, lost het kabinet maar 1/3e deel van het vergrijzingsprobleem op. De VVD vraagt zich dan ook af hoe zij dit verder willen oplossen.

Positieve maatregelen
Gelukkig bevat het regeerakkoord ook positieve maatregelen. De bijstand voor jongeren tot 27 jaar wordt afgeschaft. Zij moeten werken of leren. De VVD is daar altijd een warm voorstander van geweest. Er komt een taalcheck voor jonge kinderen, zodat taalachterstanden vroegtijdig worden tegengaan hiervoor heeft fractievoorzitter Mark Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een motie ingediend. Tot slot het goede nieuws dat de hypotheekrenteaftrek in stand blijft.