Partij van de Arbeid

Den Haag, 07 februari 2007

Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de Staatssecretaris van Defensie

naar aanleiding van schadeclaims van veteranen


1. Bent u bekend met het feit dat er recent in de pers diverse publicaties zijn verschenen over veteranen die wegens een gebrek aan nazorg een schadeclaim bij Defensie indienen? Kunt u deze berichten bevestigen? Zo ja, hoeveel schadeclaims hebben het Ministerie momenteel daadwerkelijk bereikt?


2. Klopt de informatie in een persbericht dat Defensie veteranen actief gaat opsporen? Geeft u hiermee gehoor aan de motie Eijsink c.s. van 20 juni 2005 die vraagt om een integrale uitwerking van de zorgplicht ten aanzien van de veteranen? Zo nee, waarom niet?


3. Klopt de mededeling in dit zelfde bericht (noot 2) dat Defensie alle veteranen sinds 2006 in een registratiesysteem heeft opgenomen.? Zo ja, waarom is de Kamer niet over deze mijlpaal op de hoogte gesteld? Zo nee, wanneer verwacht u dat het veteranenregistratiesysteem operationeel zal zijn? Wanneer verwacht u dat alle veteranen ook daadwerkelijk in dit systeem zullen zijn opgenomen?


4. Bent u, met ons, van mening dat registratie zonder een normering van de veteranenzorg, waarom bij motie gevraagd is, niet afdoende is? Zo nee, waarom niet?


5. Bent u, met ons, van mening dat een transparante normering van de nazorg in combinatie met een goede registratie een adequate maatregel is om schadeclaims te voorkomen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer denkt u een voorstel voor een dergelijke normering voor nazorg aan de Kamer voor te kunnen leggen?


6. Heeft u, conform de onder punt 4 genoemde motie, omtrent deze normering overleg gevoerd met de militaire bonden en de veteranenorganisaties? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat zijn de resultaten van dit overleg?


7. Heeft u, conform de onder punt 4 genoemde motie een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de kwaliteit van de nazorg aan veteranen vanaf 1990? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer zijn de resultaten van dit onderzoek te verwachten?


8. Is de door u ingezette registratie van veteranen een stap op weg naar een integrale maatwerk regeling voor uitgezonden veteranen, waarbij veteranen via één loket en één keuringsinstantie behandeld en beoordeeld worden conform de op 20 juni 2005 in een motie vastgelegde wens van de Kamer? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer is een dergelijke integrale regeling via één loket te verwachten?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl