Heliview Marketingservices


1 op de 4 bedrijven heeft plannen om arbeidskrachten uit de nieuwe EU-landen in te gaan zetten
07-02-2007

Het gebruik van arbeidskrachten uit de landen die per 1 mei 2004 tot de EU zijn toegetreden, is in 2006 sterk toegenomen. Daarnaast is circa één op de vier bedrijven van plan om dit jaar arbeidskrachten uit deze landen in dienst te nemen of in te huren. Dit blijkt uit de Arbeidsmarkt Monitor van marktonderzoeksbureau Heliview. Het grootschalige onderzoek onder 1000 P&O managers wordt jaarlijks herhaald en brengt het gehele arbeidsproces van Nederlandse bedrijven in kaart.

Maar liefst 23% van het Nederlandse bedrijfsleven is van plan om in 2007 gebruik te gaan maken van arbeidskrachten uit de nieuwe EU-landen: Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Malta en Grieks Cyprus. Al in 2006 is het aantal bedrijven dat gebruik maakt van personeel uit deze landen toegenomen van 9% in 2005 tot 14%. Bulgarije en Roemenië zijn niet in het onderzoek betrokken aangezien zij pas in 2007 tot de EU zijn toegetreden.

In de handel en industrie werd in 2006 het meest gebruik gemaakt van personeel uit deze landen. De grootste toename ten opzichte van het jaar ervoor vond ook plaats in deze branches. Het aantal bedrijven in de handel dat deze arbeidskrachten in dienst nam of inhuurde, nam toe van 7% tot 17% en in de industrie van 14% tot 22%. Opmerkelijk is dat er in de bouw als enige branche een kleine daling waarneembaar is.

Nederland voert met de nieuwe EU-landen geen vrij verkeer van werknemers. Dit houdt in dat een werkgever een
tewerkstellingsvergunning nodig heeft om personeel uit deze landen in te zetten. Tegenwoordig kunnen werkgevers in bepaalde sectoren wel sneller een tewerkstellingsvergunning krijgen voor personeel uit een aantal van de landen. Het gaat dan met name om functies waarvoor in Nederland moeilijk werknemers te vinden zijn. Het kabinet wil per 1 maart 2007 de grenzen openen voor alle werknemers uit Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Polen en Slovenië. Tot die tijd gelden er overgangsmaatregelen.

Onderzoeksbureau Heliview BV is lid van de MOA
(MarktOnderzoekAssociatie).
Netto steekproefomvang: 1.013 respondenten
Methode van dataverzameling: telefonische afname vragenlijst Periode van dataverzameling: oktober 2006
Onderzoekspopulatie: Nederlandse bedrijfsvestigingen in de profit- en non-profit sector met tenminste 20 werknemers: in totaal 44.558 vestigingen.