Bereikbaarheid onderbelicht in regeerakkoord

Koninklijk nederlands vervoer

http://www.knv.nl

Kabinet riskeert economische terugval

Het nieuwe regeerakkoord laat te weinig ambitie zien om de bereikbaarheid in Nederland te verbeteren. Wegen lopen vol en de economische schade als gevolg van filevorming neemt toe. Het nieuwe kabinet laat de kans liggen om stevig in te zetten op verbetering van de doorstroming. Dit stelt de voorzitter van Koninklijk Nederlands Vervoer, Ir. W.N.C. Heeren in zijn reactie op de kabinetsplannen.

.Transport is een belangrijke economische aanjager,.aldus de KNV voorman. .Wie niet investeert in een goede bereikbaarheid van belangrijke economische centra, mag niet hopen op structurele economische groei..

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vestigt haar hoop op een krachtige minister van Verkeer en Waterstaat die voor een integrale aanpak voor verbetering van de bereikbaarheid kiest. Dat betekent naast meer weg- en railinfrastructuur, ook concrete plannen om de capaciteit van de bestaande infrastructuur te verhogen. Noodzakelijke maatregelen zijn extra busbanen, meer railinfrastructuur, dynamische doelgroepstroken en het zo snel mogelijk invoeren van betalen voor het gebruik van de weg. De nieuwe minister van Verkeer en Waterstaat wordt wat KNV betreft de coördinerend minister voor het .Randstadoffensief. dat onder andere tot doel heeft om de bereikbaarheid in de Randstad te verbeteren.

Koninklijk Nederlands Vervoer deelt de aandacht die aan de verbetering van het milieu wordt geschonken. Verbeterde bereikbaarheid, economische groei en een schonere lucht zijn te realiseren als er wordt geïnvesteerd in technische innovatie die schadelijke uitstoot kan verminderen. Een schoner wagenpark kan versneld worden ingevoerd door de subsidie op schone motoren en roetfilters flink te verhogen.

De kabinetsplannen laten een wijziging zien ten opzichte van de vorige kabinetten op het gebied van openbaar vervoer. Na jarenlange bezuinigingen durft het kabinet weer voorzichtig wat meer geld te reserveren voor het openbaar vervoer. De reiziger is gebaat bij frequente en snelle verbindingen, betrouwbare reistijden en goede aansluitingen die hem van deur tot deur brengen. Schoon, heel en (sociaal) veilig vervoer is hierbij noodzaak. Hiervoor zijn nog forsere investeringen nodig.

Koninklijk Nederlands Vervoer is de werkgeversorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en voor het beroepspersonenvervoer: openbaar vervoer, taxi en touringcarvervoer.


Noot voor de redactie,