BredeSchoolNet


Sociale samenhang belangrijk in regeerakkoord

woensdag 07 februari 2007

De hoofdlijnen ervan lekten eerder al uit. Het nieuwe kabinet gaat investeren in samenhang, o.a. via het onderwijs, kinderopvang en achterstandswijken. Intussen is er meer duidelijkheid.

Samen leven begint met samen spelen, staat er in het conceptregeerakkoord. Daarom worden de regels t.a.v. kinderopvang, peuterspeelzalen en voor- en vroegschoolse educatie geharmoniseerd. Dat geldt ook voor de tegemoetkoming aan ouders. Doelen van de maatregel zijn het tegengaan van segregatie in de kinderopvang en de peuterspeelzalen, het verhogen van de kwaliteit, en de betere aansluiting op het basisonderwijs. Daarnaast is er een algemeen gevoelde noodzaak vroeg in te grijpen bij taalachterstanden. Er moet een sluitend systeem ontstaan waarin taalachterstanden vroeg worden opgespoord en aangepakt.

In de zorg voor opgroeiende kinderen moet worden samengewerkt. Het kabinet wil de Centra voor Jeugd en Gezin krachtig stimuleren. In de centra gaan consultatiebureau, opvoedingsondersteuning en gezinscoaching samenwerking.
Voor gezinnen met problemen wordt de overheid strenger. Ze worden eerder onder toezicht gesteld, en opvoedingsondersteuning kan worden opgelegd. De Centra voor Jeugd en Gezin krijgen ook een rol in de gezondheidszorg, net als de scholen. Voedingsvoorlichting, gymnastiek- en zwemlessen en stimulering van sportbeoefening horen er weer helemaal bij.

Het onderwijs wordt een speerpunt van het nieuwe kabinet. Er gaat meer dan een miljard extra naar het onderwijs.

In de wijken, tot slot, draait het ook om samenhang. De overheid wil met de mensen en organisaties in de wijk komen tot sterke verbeteringen. Voor de zomer komt er een actieplan voor een brede, samenhangende aanpak. Ook woningcorporaties worden betrokken. In de periode 2008-2011 wordt 2500 miljoen geïnvesteerd in sociale samenhang.

Het regeerakkoord van CDA, PvdA en Christen Unie is sinds dinsdagavond 6 februari definitief. Toen stemden ook de drie toekomstige coalitiefracties in met het akkoord. Het definitieve regeerakkoord wordt vandaag gepresenteerd.

Het laatste nieuws over de formatie:
>> www.kabinetsformatie20062007.nl