Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060707180

Vragen van de leden Zijlstra en Schippers (beiden VVD) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering over het Cosmicus College te Rotterdam. (Ingezonden 6 februari 2007)


1
Bent u bekend met het artikel "Controverse rond nieuwe `Turkse' eliteschool"? 1)


2
Met welk doel hebt u de subsidie van 300.000 toegekend aan het nieuwe Cosmicus College te Rotterdam?


3
Klopt het dat een aantal leden van de Stichting Cosmicus is gelieerd aan de Turkse islamitische groepering Nurcu?


4
Bent u op de hoogte van het feit dat de Nurcu beweging door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst is aangemerkt als een beweging die `gekenmerkt wordt door een sterke naar binnen gekeerdheid.'? 2) Indien u niet op de hoogte bent van banden tussen de Stichting Cosmicus en de Nurcu beweging, bent u dan bereid te onderzoeken of dergelijke banden inderdaad bestaan?


5
Deelt u de mening dat deze school de integratie bevordert? 3)


6
Deelt u de mening dat segregatie in het onderwijs bestreden moet worden? Zo ja, hoe beoordeelt u de positie die deze school inneemt in het integratieproces en de bestrijding van segregatie in het onderwijs? Hoe draagt het geven van subsidie hieraan bij?


7
Op welke wijze wordt nagegaan of deze school zich voldoende richt op de overdracht van westerse waarden en normen?


8
Welke maatregelen zult u nemen wanneer blijkt dat het Cosmicus College zich bovenmatig richt op Turkije en de Turkse cultuur, waardoor de school gesegregeerd blijft en onvoldoende nadruk legt op Nederland en de Nederlandse cultuur?


9
Waarop is de verwachting gebaseerd dat het Cosmicus College aantrekkelijk zal zijn voor kinderen van niet-Turkse komaf?


10
Is het correct dat bestuursleden van de Stichting Cosmicus functies bekleden bij onderwijsinternaten? Bent u bereid om bij een onderzoek naar de banden tussen de Stichting Cosmicus en de Nurcu beweging ook deze internaten te betrekken?


1) NRC Handelsblad, 27 januari 2007

2) BVD Rapport "Politieke Islam in Nederland", Leidschendam 1998, pagina 13/14
3) Indien Stichting Cosmicus inderdaad is gelieerd aan de Nurcu beweging, dan betekent dit dat men zich op basis van het gedachtegoed van Fethullah Gülen door middel van educatie richt op Turkije en de Turkse cultuur.