Rijksuniversiteit Groningen

Nader inzicht in complicaties na levertransplantatie

Datum: 7 februari 2007

Levertransplantatie is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een succesvolle therapie voor patiënten met ernstige leverziekte. De overlevingskans vijf jaar na transplantatie bedraagt meer dan 75%. Hierdoor is steeds meer aandacht ontstaan voor niet direct levensbedreigende complicaties na een levertransplantatie, zoals darmontsteking en vernauwing van de galwegen. Promovendus Robert Verdonk onderzocht genoemde complicaties, die verantwoordelijk zijn voor aanzienlijke ziekte, verlies van kwaliteit van leven en sterfte tot lang na de transplantatie.

In zijn proefschrift presenteert Verdonk een nieuwe classificatiemethode, aan de hand waarvan de oorzaak van de vernauwingen van de galwegen kan worden voorspeld en de prognose kan worden verbeterd. Ook achterhaalde Verdonk een aantal risicofactoren die de kans op darmontsteking na levertransplantatie beïnvloeden. Op basis hiervan kan een strategie worden ontwikkeld om de kans op darmontsteking na levertransplantatie zo klein mogelijk te maken.

Robert Verdonk (1979) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Maag-, darm- en leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Verdonk blijft ook na zijn promotie verbonden als Maag-darm-leverarts in opleiding en onderzoeker in het UMCG. /JW

Datum en tijd

7 februari 2007, 16.15 uur

Promovendus

R.C. Verdonk

Proefschrift

Complications after liver transplantation: a focus on bowel and bile ducts

Promotor

prof.dr. J.H. Kleibeuker

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl