Provincie Limburg

Minister Bot neemt deel aan symposium: 15e verjaardag Verdrag van Maastricht

Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot neemt deel aan een symposium op 7 februari a.s. ter gelegenheid van de 15e verjaardag Verdrag van Maastricht. Op 7 februari 1992 is in het Gouvernement aan de Maas het Verdrag van Maastricht ondertekend. Het Verdrag heeft voor een belangrijk deel de ontwikkeling van de Europese Unie bepaald. Zo stond het aan de basis van de introductie van de Euro, en heeft het vorm gegeven aan het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid. Nu, 15 jaar na dato, is het tijd voor een stand van zaken. Waar staat de Europese Unie op dit moment? Spelen de beginselen van het Verdrag van Maastricht nog een rol in het Europa van vandaag? Meer nog, wat zijn de kansen en dilemma's voor het nieuwe, uitgebreide Europa? Deze, en andere vragen, komen op woensdag 7 februari 2007 in het Gouvernement aan de orde tijdens het symposium 15e verjaardag Verdrag van Maastricht.

Gasten/deelnemers zijn behalve minister Bot andere Europeanen van naam en faam: de Luxemburgse premier J.C. Juncker; de Belgische minister van Staat W. Claes; oud-bewindsman en Senator drs. P.R.H.M. van der Linden, Tweede Kamerlid drs. F.C.G.M. Timmermans en professor dr. H.G. Pöttering, vanaf januari 2007 kandidaat voorzitter van het Europees Parlement.

Ben Bot is vanaf december 2003 minister van Buitenlandse Zaken. Hij was topambtenaar en topdiplomaat. Zo was Bot ambassadeur in Turkije, secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken en permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Hij geldt als een bekwame, vasthoudende onderhandelaar, die zeer goed is ingevoerd in de Europese politiek. Bot is lid van het CDA.

René van der Linden (CDA) is sinds 8 juni 1999 lid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Hij was in het tweede kabinet-Lubbers (1986-1988) staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en hij was Tweede Kamerlid (1977-1986 en 1988-1994). In de Senaat is de heer Van der Linden woordvoerder Buitenlandse en Europese Zaken en voorzitter van de Kamercommissie van Europese Samenwerkingsorganisaties. Hij is voorts sinds januari 2005 voorzitter van de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa, waar hij al sinds mei 1989 deel van uitmaakt. Frans Timmermans (PvdA) is sinds mei 1998 lid van de Tweede Kamer, waar hij zich vooral bezighoudt met Defensie en Buitenlandse/Europese Zaken.
Beiden zijn lid geweest van de Europese Conventie; de heer Van der Linden namens de Eerste Kamer; de heer Timmermans namens de Tweede Kamer. Doel van de Conventie was het voorbereiden van de Europese Grondwet. In juli 2003 heeft de Conventie haar werkzaamheden beëindigd.

Gastheer van het symposium is Gouverneur L.J.P.M. Frissen, Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg. Charles Groenhuijsen leidt de aanwezigen vanuit het verleden langs diverse themas naar het Europa van de toekomst. Het symposium wordt vooraf gegaan door een lunch waar Ministerpresident J.C. Juncker van Luxemburg een tafelrede houdt.

De volgende themas staan 7 februari centraal:

* De toekomst van de Europese economie
Waartoe leidt de Lissabon-agenda ons in de wereldeconomie en wat is de rol die de regios bij de uitwerking kunnen spelen?
* Europa en haar burgers
Hoe kan de betrokkenheid van de Europese burger bij de Europese ontwikkeling worden vergroot? Kan een Europese Sociale Agenda een maatschappelijke pijler vormen voor het (economische) Europese beleid?

* Het wezen van Europa
Wat is de kern van het Europese denken; welke Europese vrijheden, normen en waarden maken ons onderscheidend in de wereld en wat betekent dit voor dilemmas, kansen en keuzes?

De conferentie start met een vraaggesprek tussen Charles Groenhuijsen en minister van Staat Claes, voormalig Secretaris-Generaal van de NAVO en voormalig minister Buitenlandse Zaken van België. Vervolgens gaat Charles Groenhuijsen in gesprek met Professor Pöttering en met de minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Tot slot schuiven de heren Van der Linden en Timmermans als extra gasten aan tafel aan. Met dit gezelschap start Charles Groenhuijsen een rondetafelgesprek over de toekomst van Europa.

23-1-2007 15:39