Nederlandse hulp voor overstroomd Jakarta

Nederland stelt één miljoen euro beschikbaar voor het door overstromingen getroffen Jakarta. Dat laat minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag telefonisch weten aan de Indonesische minister voor Buitenlandse Zaken, Wirajuda. De helft van dit bedrag (500.000 euro) zal via het Nederlandse Rode Kruis en de Indonesische zusterorganisatie worden besteed aan enkele boten, voedsel, water, medicijnen, kleding en dekens voor de duizenden bewoners van Jakarta, die een veilig heenkomen hebben moeten zoeken. De overige 500.000 euro wordt via de International Organisatie voor Migratie (IOM) ingezet voor de aanschaf van rubberboten. IOM kan de boten snel lokaal beschikbaar hebben, zodat de noodzakelijke hulp de getroffen mensen snel kan bereiken.

De Indonesische regering stelt alles in het werk om de duizenden mensen die door de overstromingen zijn getroffen met hulp te bereiken. Nederland ondersteunt die hulpinspanning van harte. Minister Van Ardenne: 'Nederland en Indonesië voelen zich nauw verbonden met elkaar. De mensen hier leven zeer mee met de inwoners van Jakarta. Als goede vrienden is het niet meer dan vanzelfsprekend dat we Indonesië helpen nu Jakarta voor 75% onder water staat. De bewoners zijn voor schoon water, voedsel en medicijnen afhankelijk van hulpverlening. Het is van levensbelang dat die hulpverlening zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk bereikt en Nederland wil de Indonesische autoriteiten daarbij graag ondersteunen.'

De Indonesische hoofdstad Jakarta wordt sinds vrijdag jl. geteisterd door overmatige regenval. Inmiddels staat 75% van de stad door overstromingen onder water. Meer dan 340.000 mensen hebben huis en haard moeten verlaten. Het dodental is gestegen tot zeker 36 mensen. De Indoneschische autoriteiten hebben voor de hulpverlening inmiddels meer dan 40.000 agenten en andere hulpverleners ingezet.

Noot voor redacties (