Project Gemeente Westland

Groene Monumenten: landgoederen verbinden

Publicatiedatum: 06-02-2007

In de zesde en laatste aflevering van de AVRO serie Goene Monumenten wordt op zaterdag 10 februari om 17.25 uur op Nederland 2 de uitgestrekte landgoederenzone achter de duinen tussen het Westland en de Kennemerzoom belicht. In dit gebied liggen meer dan 200 landgoederen en buitenplaatsen, waarvan de meeste dateren uit de Gouden Eeuw.

De Gouden Eeuw was een bloeiperiode in de Nederlandse tuincultuur. Rijke kooplieden en regenten stichtten in de nabijheid van de stad hun buitenplaatsen, vaak op plekken waar al oudere kastelen waren, of boerderijen.

Deze landgoederen vertellen heel veel over de geschiedenis van ons land. Maar van de meeste landgoederen is zo langzamerhand niet veel meer terug te vinden, op een enkel relict na, zoals een bomenlaan, een toegangshek of een gracht. De druk op het gebied is zeer groot, en de economische belangen, veranderingen in de landbouw, infrastructuur, woningbouw en bedrijventerreinen knabbelen al sinds jaar en dag aan alle kanten aan deze groene strook.

Zo is het Westland, met zijn glastuinbouw, aangewezen als greenport. Maar midden tussen de kassen liggen wel nog steeds de oorspronkelijke watergangen van het ooit internationaal beroemde Versailles van het Noorden, Paleis Honselersdijk. De infrastructuur en behoefte aan woningbouw rond Den Haag en Leiden dreigen de nog aanwezige landgoederen en buitenplaatsen te veranderen in kleine, verdwaalde eilandjes. In de Kennemerzoom vormen enkele kleine landbouwenclaves nu nog een groene oase, maar deze zijn feitelijk al te klein voor moderne, economische landbouw en dreigen te verrommelen en dicht te slibben.

Volgens landschapsarchitect Pieter Veen heeft deze uitgestrekte zone van landgoederen echter nog steeds een enorme uitstraling. Hij neemt de kijker mee langs enkele bijzondere locaties waar nog iets van de grandeur is terug te zien. Als de bijzondere kenmerken ook in de toekomst zichtbaar blijven, de kansen goed worden benut, en als iedereen zich goed bewust is van de rijkdom die hier nu nog ligt, dan kan volgens Veen ook in de toekomst deze strook met landgoederen een lusthof vormen voor de overigens zo sterk verstedelijkte Randstad. Want juist de onderlinge samenhang van de landgoederen en buitenplaatsen biedt een meerwaarde, zowel in cultuurhistorisch als in ecologisch opzicht, en biedt extra houvast voor een duurzame instandhouding.

AVRO Televisie, Groene Monumenten, zaterdag 10 februari om 17.25 uur op Nederland 2