Ingezonden persbericht


persbericht

Vrijdag 2 februari 2007

BLOOMFRAME®: TRANSFORMATIE VAN GEVEL NAAR BALKON

Presentatie prototype Bloomframe® op de BouwBeurs2007



Bloomframe® is een innovatief raamkozijn dat getransformeerd kan worden naar een balkon. Bloomframe® biedt de gebruiker een flexibele leefomgeving. Door het openen van het raamkozijn ontstaat de mogelijkheid door de gevel naar buiten te lopen en te genieten van een comfortabel balkon. Door één druk op de knop wordt licht, lucht en ruimte toegevoegd aan een appartement. Bloomframe® is het driedimensionale raamkozijn van een nieuwe generatie.

Zowel interieur als exterieur krijgt een nieuwe dimensie door het innovatieve balkon Bloomframe®. Een verzameling van Bloomframe® balkons levert een spectaculair gevelbeeld op. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het leefpatroon van de gebruikers ontstaat er een continu wisselend gevelpatroon.

Het revolutionaire balkon Bloomframe® is ontworpen en gepatenteerd door Hofman Dujardin Architecten uit Amsterdam. De Research & Development afdeling van Hurks geveltechniek uit Veldhoven heeft het ontwerp van dit innovatieve gevelelement ontwikkeld tot een technisch productontwerp. Op basis van dit ontwerp heeft Hurks geveltechniek een werkend prototype gerealiseerd. Alcoa Architectuursystemen uit Harderwijk presenteert het balkon Bloomframe® op de BouwBeurs 2007 te Utrecht van 5 t/m 10 februari in stand A142 in hal 1.

Het dynamische balkon biedt de mogelijkheid om compacte appartementen in hoogstedelijke gebieden te voorzien van een buitenruimte. De toepassing biedt ongekende mogelijkheden aan de vastgoedmarkt van morgen. Het geveloppervlak zal

in de toekomst een substantiële bijdrage kunnen leveren aan het genereren van vloeroppervlakte.
De toepassingsmogelijkheden zijn zeer divers. Zo kunnen buitenruimtes van starterswoningen gerealiseerd worden middels de transformatie van het geveloppervlak. Hotels kunnen zonder ingrijpende bouwkundige werkzaamheden iedere kamer voorzien van een terras. Voor de renovatie van grootstedelijke pakhuizen kan middels het Bloomframe® op een eenvoudige wijze een buitenruimte worden verkregen. De realisatie van additionele balkons of donkere loggia's wordt hiermee voorkomen. Het balkon is zowel in renovatieprojecten als in nieuwbouw toepasbaar.

Technische aspecten

Het dynamische balkon Bloomframe® is in één beweging met één aandrijving automatisch te bedienen. Met één druk op de knop kan men beschikken over een buitenruimte van enkele vierkante meters. Ten tijde van de opening en sluiting zijn er voorzieningen getroffen om de doorvalveiligheid te garanderen. De veiligheid van de gebruiker heeft de hoogste prioriteit bij de ontwikkeling van het prototype. Ondanks de robuustheid van de constructie oogt het balkon transparant en elegant. Het dynamische gevelelement bestaat uit een ingenieus stelsel van scharnieren en profielen die de functionaliteit op zowel wind- en waterdichtheid, als op sterkte en veiligheid, combineren tot een esthetisch verantwoord ontwerp. De aandrijving bestaat uit een in toerental geregelde elektromotor die via een zelfremmende reductie (valbeveiliging) op twee punten het balkon aandrijft. Vanuit deze lineaire geleidingen wordt door trekstangen de beweging overgebracht. De volledig geopende positie is mechanisch begrensd waardoor een optimale veiligheid van het dynamische balkon gewaarborgd is. Door de toepassing van een elektrisch/ mechanische beweging is het geheel gebruiksvriendelijk en door iedereen eenvoudig te openen en te sluiten. Het innovatieve balkon Bloomframe® wordt de komende maanden verder uitontwikkeld en productierijp gemaakt. Bloomframe® is een geregistreerd merk.

Profiel Hofman Dujardin Architecten

Het ontwerp van Bloomframe® is ontwikkeld en gepatenteerd door Hofman Dujardin Architecten uit Amsterdam. Het architectenbureau wordt geleid door het duo Barbara Dujardin en Michiel Hofman en is werkzaam op het gebied van architectuur, interieur en productontwerp. Het bureau kenmerkt zich door innovatieve ideeën om te zetten naar inspirerende krachtige interieurs, gebouwen en producten.

Profiel Hurks geveltechniek bv

Hurks Bouwgroep in Eindhoven vormt als overkoepelende organisatie de verbindende kracht tussen 12 Hurks-bedrijven, die elk op een specifiek terrein van de bouw actief zijn. Met een omzet van meer dan 280 miljoen en circa 1000 medewerkers mag Hurks zich rekenen tot de 10 grootste bouwondernemingen van Nederland. De activiteiten van de groep omvatten zowel vastgoedontwikkeling, bouwen en het leveren van systemen & componenten.
Hurks geveltechniek - onderdeel van Hurks Bouwgroep - is gespecialiseerd in de realisatie van metalen ramen, deuren en vliesgevels. Er wordt gebruik gemaakt van profielsystemen van diverse leveranciers. Deze worden waar nodig aangevuld met profielen en onderdelen voor specifieke projecten. In overleg met architecten en aannemers komt Hurks geveltechniek tot optimalisatie van de detaillering, vaak door eigen ontwerp van nieuwe profielen en aansluitingen. De synergie tussen de architecten van Hofman Dujardin en de Research & Development afdeling van Hurks geveltechniek heeft geleid tot de realisatie van het prototype van het balkon Bloomframe®

Informatie ontwikkeling, productie en verkoop
Hurks geveltechniek bv
De heer ing. Ronald Nieuwenhuizen
Telefoon +31-(0)40-2307474
info@hurksgeveltechniek.nl
www.hurks.nl

Informatie concept, ontwerp en persmateriaal
Hofman Dujardin Architecten
De heer ir. Michiel Hofman
Telefoon +31-(0)20-5286420
office@hofmandujardin.nl
www.hofmandujardin.nl

Informatie presentatie BouwBeurs2007
Alcoa Architectuursystemen Harderwijk
De heer Wim J.H. van den Berg
www.alcoa-architectuursystemen.nl

Dank aan de leveranciers die de woonattributen voor de fotografie ter beschikking hebben gesteld Vitra, Danskina, Kvadrat, Bezemer Projecten, Flos Architectural en Mango

Download gegevens beeldmateriaal ten behoeve van publicaties

Foto's, illustraties en logo zijn verkrijgbaar op het www.bloomframe.nl/press




---- --