LLiNK

Rotterdam, 2 februari 2007


- PERSBERICHT -

LLinke Soep sopt, shopt en hiphopt

In LLinke Soep, het magazine over lekkere lifestyle en duurzaam consumeren, pijnigen we Ali B. op de groene meetlat, verbazen we ons over het vernuft van een ecowijk, proberen we een weggeefwinkel te beroven en draaien we een smerig hoofdwasje met noten van de Himalayaanse wasnootboom. En uiteraard laten we ook niet na een familie aan de Mondiale Voetafdruktest te onderwerpen, je weet wel, het energieverbruik en de consumptie van ieder mens, omgerekend in hectaren aardoppervlak. LLinke Soep op dinsdag 6 februari om 20.55 uur te zien bij LLiNK op Nederland 3.

Hij rapt voor Greenpeace dan wel een protestsong over klimaatverandering, maar branden er bij hem thuis eigenlijk wel spaarlampen? Ali B.wordt door Froukje aan de tand gevoeld over zijn eigen Mondiale Voetafdruk en het nut om er over te rappen. En wat komt er eigenlijk kijken bij de bouw van een ecowijk, zoals het kersverse project in Culemborg? Edo laat zich daarover bijpraten door ontwerper Jorn Molsin. Een wonderschoon verhaal over hooibalen als isolatie, mos op de daken, een watersilo in huis, warmte uit het binnenste van de aarde en een biogasinstallatie die het riool overbodig maakt.

We zijn een praktisch en proper volkje en wastrommelen dus wat af. Per jaar gaat er zo'n 17 kilo waspoeder door onze machines. Prettig ook voor de vissen en de waterplanten, al dat geloosde fosfaat. Gelukkig worden zeepsopfabrikanten steeds milieubewuster en zijn er nu natuurlijke wasmiddelen te koop. Edo wil wel eens weten of zo'n biowasmiddel als bijvoorbeeld de wasnoot uit de Himalaya het op kan nemen tegen een product als Robijn Stralend Wit. Hij krijgt drie fietscrossers voor dit experiment zo gek hun kleren onherstelbaar smerig te maken op een crossbaan.

Je wandelt fluitend een winkel binnen, zegt tegen de man aan de balie: "Doet u mij die cd speler maar", en wandelt zonder te betalen met het apparaat naar buiten. De medewerker belt niet de politie, roept je geen verwensingen na, nee zwaait je vrolijk uit. Yeah right. In another galaxy. Nee hoor, gewoon in Amersfoort. Bij de weggeefwinkel. Daar kun je, zij het met mate, spulletjes meenemen die iemand anders niet meer nodig had en jij wel. Ouwe troep zeker? Dus niet. Razende reporter Marcel laat je de superspullen zien en vraagt de uitbaters wat ze in vredesnaam bezielt.

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 6 februari om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------

EINDE PERSBERICHT