Rode Kruis Belgie


Rode Kruis publiceert nieuwe richtlijnen voor eerste hulp

Vroeger verschilden eerstehulpboeken van land tot land. Die vele handboeken waren het niet altijd eens over de beste techniek in een bepaalde situatie. Binnenkort is dat verleden tijd. In februari verschijnen Europese richtlijnen voor eerste hulp in het wetenschappelijke tijdschrift Resuscitation. Dat is de laatste stap van het Europese eerstehulpproject dat Rode Kruis-Vlaanderen coördineerde. Dit project kreeg de steun van de Europese Commissie.

De technieken zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies, specialistenadvies en ervaring. Ze gaan soms loodrecht in tegen de gevestigde gewoonten. Doel van deze nieuwe richtlijnen is natuurlijk: de eerste hulp verbeteren. Enkel het beste is goed genoeg, foute instructies kunnen zelfs tot schadelijke interventies leiden.

Nieuwe richtlijnen vragen om aangepaste handboeken, cursussen en trainingen. Daarom ontwikkelde het Rode Kruis âEFAMâ, de European First Aid Manual. EFAM is geen handboek in de strikte zin, maar een uniek werkinstrument om het lesmateriaal aan te passen. Met een paar kliks krijgen auteurs van eerstehulpboeken en verantwoordelijken van eerstehulpprogrammaâs toegang tot alle digitale teksten en kwaliteitsvolle fotoâs over de nieuwe reanimatie- en eerstehulprichtlijnen.

Rode Kruis-Vlaanderen is momenteel volop bezig met het in de praktijk brengen van de nieuwe richtlijnen. De cursussen en opleidingen voor Rode Kruisvrijwilligers worden nu aangepast. Op het 5de Europese Congres over CPR, dringende geneeskundige hulpverlening en preventiecongres van 13 tot 16 september in Oostende, pakt Rode Kruis-Vlaanderen uit met nieuwe handboeken die voldoen aan de nieuwe, Europese richtlijnen voor eerste hulp.

Mechelen, 6 februari 2007