Politie Groningen

Stadjer bekent brandstichtingen Oosterparkwijk

Groningen, 06-02-2007 o De 30-jarige Stadjer, die zondag door de politie werd aangehouden, heeft inmiddels bekend dat hij alle branden in de Oosterparkwijk heeft gesticht. De verdachte bekende tijdens meerdere verhoren dat hij verantwoordelijk is voor alle branden, die de afgelopen weken in de Oosterparkwijk hebben plaatsgevonden.

De politie is vanaf de eerste brand in de Irislaan in de nacht van 18 op 19 januari bovenop deze zaken gedoken. Zo hield de politie meerdere buurtonderzoeken. Bovendien verspreidde de politie een brief met informatie over de branden naar buurtbewoners. Hierdoor kreeg de politie diverse bruikbare tips binnen. De tips van buurtbewoners en het nauwgezette onderzoek hebben uiteindelijk geresulteerd in de aanhouding van de Stadjer.

Veertien branden

De afgelopen weken vonden in de Oosterparkwijk veertien kleine branden bij voordeuren van woningen plaats. In de meeste gevallen werd afval in de brievenbus gedaan en in brand gestoken. Bij alle branden is bij geringe schade gebleven. Het meest in het oog sprong de brandstichting bij een woning aan de Oliemuldersweg. De 76-jarige bewoonster moest door passerende glazenwassers uit haar woning worden gehaald. Het pand begon al behoorlijk te branden en te roken. De vrouw werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Door de branden ontstond veel onrust en commotie onder de buurtbewoners in de Oosterparkwijk. Ook de omstandigheid dat de verdachte in dezelfde buurt woont, speelt een rol hierbij. De politie gaat er vanuit dat door de aanhouding van de Stadjer en de door hem afgelegde bekentenis de rust weer terugkeert in de wijk.

Motief

De verdachte schrijft de brandstichtingen toe aan problemen in de privé-sfeer. Hij heeft de strafbare feiten gepleegd vanuit een minderwaardigheidsgevoel. De man heeft tijdens het verhoor aangegeven veel spijt te hebben. De verdachte heeft geen antecedenten.

Tevredenheid

De verdachte zit nog vast. Hij zal woensdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie is nog volop bezig met het onderzoek. De politie en het Openbaar Ministerie zijn buitengewoon tevreden over het verloop van de zaak.