Provincie Utrecht

subsidie voor restauratie en openstelling steenfabriek De Bosscherwaarden

Provinciale subsidie voor restauratie en openstelling steenfabriek De Bosscherwaarden

6-2-2007 -

Provinciale staten (PS) hebben in de vergadering van 5 februari ingestemd met het voorstel om de voormalige steenfabriek De Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede op te knappen en open te stellen voor het publiek. De provincie Utrecht en de gemeente Wijk bij Duurstede stellen respectievelijk één miljoen euro en tweehonderdduizend euro beschikbaar voor het opknappen van de belangrijkste delen van de voormalige steenfabriek, zoals de ringoven en schoorsteen. De jaarlijkse exploitatiekosten worden deels gedekt met rijkssubsidie en deels met de opbrengsten uit activiteiten op het terrein. Deze activiteiten moeten wel aansluiten bij het karakter van de voormalige fabriek. Het wordt geen locatie voor grootschalige evenementen.

Het Utrechts Landschap heeft op verzoek van gedeputeerde staten (GS) een ontwikkelingsplan opgesteld waarin de randvoorwaarden voor een succesvolle exploitatie van de voormalige steenfabriek zijn opgenomen. Met de openstelling van de voormalige steenfabriek en het omliggende gebied wordt een unieke locatie toegankelijk voor publiek. De steenfabriek ligt landschappelijk fantastisch in de uiterwaarden van de Lek bij Wijk bij Duurstede. De steenfabriek, rivier en uiterwaard waren in het verleden functioneel onlosmakelijk met elkaar verbonden. De voormalige steenfabriek De Bosscherwaarden is één van de belangrijkste industriële monumenten van de provincie Utrecht.

De ligging van de fabriek op slechts 15 minuten varen vanaf Wijk bij Duurstede, maakt de plek goed bereikbaar over het water. Met de ontwikkeling van De Bosscherwaarden krijgen de inwoners van de provincie Utrecht er een bijzonder complex op een bijzondere plek bij.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 2582522