Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Snel oplossing voor tekort aan leerplichtambtenaren

05-02-2007 * SP-Kamerleden Nathalie de Rooij en Jasper van Dijk willen dat gemeenten het tekort aan leerplichtambtenaren snel oplossen. Momenteel is niet meer dan de helft van het vereiste aantal leerplichtambtenaren werkzaam.

Ingrado, de vereniging van leerplichtambtenaren, stelt dat de achterblijvende inzet voor de leerplicht te wijten is aan gemeenten. Die mogen zelf bepalen hoeveel geld zij er aan besteden. De SP stelt onderwijsminister Van der Hoeven voor om vast te leggen dat het geld dat hiervoor bestemd wordt, ook verplicht wordt besteed aan leerplichthandhaving.

Nathalie de Rooij, zelf tot voorkort docente: "Veel gemeenten stellen geen leerplichtambtenaar aan, terwijl naleving van de leerplicht van groot belang is voor de aanpak van schooluitval. De regering dient echt werk te maken van de aanstelling van voldoende leerplichtambtenaren. Het tekort bemoeilijkt de bestrijding van de hoge schooluitval. Jaarlijks verlaten 60.000 leerlingen voortijdig hun opleiding en die kinderen dreigen te vaak tussen wal en schip te vallen, daar moeten we bovenop zitten."