Time : 16:05:37
Date : 05 February 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Vogelgriep in Groot-Brittannië en Hongarije: Belgische beschermingsmaatregelen blijven behouden

Na evaluatie van de bestaande maatregelen op maandag 5 februari 2007 heeft het federaal Voedselagentschap FAVV beslist om de bestaande maatregelen te behouden. Het FAVV roept zowel de professionele als de particuliere pluimveehouders op tot verhoogde waakzaamheid. Dit ten gevolge van de recente H5N1 vogelgriepuitbraken in Europa.

Voor haar crisisbeheer op vlak van aviaire influenza, werkt België sinds 2005 met een beslissingsmatrix die rekening houdt met de migratieperiodes, de nabijheid van het risico ten gevolge van de migratieroutes en de verschillen die tussen vogelsoorten kunnen bestaan. Er wordt bovendien een onderscheid gemaakt tussen maatregelen die gelden voor professionele pluimveehouders en maatregelen opgesteld voor particuliere hobbyhouders. Aangezien de voorjaarsmigratieperiode van wilde vogels nog steeds niet begonnen is, gelden in België de volgende maatregelen:

Voor professionele pluimveehouders in gevoelige natuurgebieden (de ligging van deze gebieden kan geconsulteerd worden op www.favv.be):


- verplicht afschermen van het pluimvee

Voor professionele pluimveehouders in niet-gevoelige natuurgebieden:


- verplicht binnen voederen en drenken van het pluimvee
- afschermen is en blijft een goede maatregelen om contact met wilde vogels te vermijden. Daarom raadt het federaal Voedselagentschap het afschermen ook in deze gebieden aan.

Voor alle professionele pluimveebedrijven geldt bovendien dat een goede bedrijfshygiëne moet worden toegepast om de insleep van vogelgriep en andere besmettingen te vermijden. Daarbij moeten de volgende minimumvoorschriften worden nageleefd:


- voetbaden met een erkend ontsmettingsmiddel bij alle in- en uitgangen van stallen en van het bedrijf of de broeierij. De lijst van erkende ontsmettingsmiddelen bevindt zich op de website www.favv.be

- gebruiken van hygiënesluizen en bedrijfskledij
- indien mogelijk, de toegang van bedrijfsvreemde personen tot bedrijven en broeierijen vermijden. Personen die pluimveehouderijen in de door vogelgriep getroffen gebieden bezocht hebben, mogen gedurende 4 dagen het bedrijf niet betreden.

- alle transportmiddelen moeten grondig gereinigd en ontsmet worden na elk vervoer.

Het FAVV herinnert eraan dat elke pluimveehouder moet instaan voor de naleving van de preventieve maatregelen tegen insleep van besmettelijke dierziekten in het bedrijf en rekent op de stipte medewerking van alle betrokkenen.

Voor particuliere pluimveehouders in gevoelige natuurgebieden:


- verplicht binnen voederen en drenken van het pluimvee
- afschermen is en blijft een goede maatregelen om contact met wilde vogels te vermijden

Iedereen die pluimvee houdt, moet de aangifteplicht respecteren. Dat betekent dat elk vermoeden van de ziekte moet worden gemeld aan een erkende dierenarts die, desgevallend, de nodige stalen zal nemen en de provinciale controle-eenheid van het Voedselagentschap zal verwittigen.

Ter herinnering: de verschijnselen waarop moet worden gelet zijn:
- een afname van de normale voeder- en wateropname met meer dan 20%,
- een hoge of abnormale sterfte,

- een daling van de leg met meer dan 5% gedurende 2 dagen.

Deze maatregelen blijven behouden tot wanneer de voorjaarstrek op gang komt eind februari of bijkomende ontwikkelingen een strengere aanpak vereisen.

Reizigers die terugkeren uit een land of gebied waar vogelgriep heerst, mogen geen levende vogels of voedingsmiddelen importeren en gedurende 4 dagen volgend op de datum van terugkeer geen contact hebben met gevogelte.

Het FAVV in overleg met de bevoegde diensten van de Europese Commissie volgt de situatie op de voet.

Een volledig overzicht van alle maatregelen en meer achtergrondinformatie kan u vinden op www.favv.be door te klikken op het vakje: vogelgriep of op www.influenza.be

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: inge jooris 0475 80 04 87
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR