Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 5 februari 2007

Vlaamse ambtenaren hoeven niet langer langs de prikklok

Bij het Vlaamse Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) verdwijnt een van de meest kenmerkende elementen van het ancien regime van de Vlaamse ambtenarencultuur: de prikplicht. 'De overheid moet efficiënter gaan werken. Dat is mijn strijdpunt', aldus de secretaris-generaal van het departement.

Secretaris-generaal Rudy Aernoudt en de vakbonden van het departement EWI kwamen tot een akkoord om de prikklok af te schaffen. De vakbond eist echter dat de personeelsleden die de prikklok als een houvast beschouwen, verder op het systeem een beroep kunnen doen. Rudy Aernoudt hoopt dat de medewerkers massaal hun prikkaart zullen inleveren. 'Ik wil met mijn departement een voortrekkersrol vervullen op het vlak van telewerken. Ik kan toch moeilijk in elke woonkamer een prikklok installeren?'

Er zijn voor Rudy Aernoudt twee redenen om de prikplicht af te schaffen. Ten eerste moet er een mentaliteitswijziging komen bij de overheid. We moeten af van het idee dat je een aantal uren moet komen presteren. Medewerkers worden betaald om bepaalde opdrachten te realiseren, niet om gedurende een vastgelegd aantal uren in een gebouw aanwezig te zijn.

Een tweede reden voor de afschaffing is het principe 'Anders Werken'. Bij de Vlaamse overheid heeft vier procent van de medewerkers een contract dat in structureel thuis- of telewerk voorziet. Naar schatting een op de twee komt voor thuiswerk in aanmerking bij het Departement EWI. 'Ons streefcijfer is dus op den duur 50 %', aldus Rudy Aernoudt.

Toen de secretaris-generaal op het departement arriveerde, waren er veel mensen die hem ervoor waarschuwden dat hij aan een mission impossible was begonnen. Vooral de vakbonden zouden dwars gaan liggen. Het tegendeel is waar, zo blijkt. 'Ik heb van bij het begin een goede samenwerking gehad met de vakbonden. Aanvankelijk kamp je natuurlijk wel met wat vooroordelen, maar die waren vlug weggewerkt nadat we een paar keer rond de tafel hadden gezeten. Uiteindelijk heeft de vakbond ook het beste voor met zijn leden en streven ook zij ernaar de arbeidspraktijken aan te passen aan de kenniseconomie.'

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Joeri Casteleyn
Tel.: 02 553 56 14
Fax: 02 553 60 07
Gsm: 0484 43 94 89
E-mail: joeri.casteleyn@ewi.vlaanderen.be

Mevr. Emmelie Tindemans
Tel.: 02 553 59 88
Fax: 02 553 60 07
Gsm: 0486 68 68 67
E-mail: emmelie.tindemans@ewi.vlaanderen.be