Meer eenvoud voor rechtzoekende


4932

05.02.07

Procederen bij de civiele rechter wordt overzichtelijker. Zo komt er een (meer) uniforme en minder formele manier om een proces te beginnen en een aparte regeling voor eenvoudige zaken die het consumenten makkelijker maakt hun recht te halen. Een en ander staat in een brief die minister Hirsch Ballin van Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De bewindsman reageert op een eindrapport met voorstellen om het burgerlijk procesrecht op een aantal onderdelen te veranderen. Die aanpassingen, die volgen op een eerdere herziening in 2002, brengen het burgerlijk procesrecht meer bij de tijd.

Om de vernieuwing door te zetten, is het van belang dat één van de belangrijkste aanbevelingen van de onderzoekers wordt uitgevoerd: de huidige dagvaardings- en verzoekschriftprocedure in elkaar schuiven tot één basismodel. Dat maakt procederen overzichtelijker en de procesinleiding eenvormiger. Voor consumenten wordt het eenvoudiger om bij de rechter aan te kloppen.

Ook bekijkt de minister de invoering van een 'small claims' regeling, een eenvoudige procedure bij de civiele rechter voor simpele zaken. Burgers zien vaak af van de gang naar de rechter in zaken waarbij de bedragen in kwestie niet opwegen tegen de kosten van een procedure. Een 'small claims' regeling moet hierin verandering brengen. Om vorderingen sneller af te kunnen doen, worden incassozaken zoveel mogelijk geautomatiseerd en met standaardformulieren afgehandeld.

Verder krijgt de rechter de mogelijkheid om op verzoek van beide partijen al in kort geding een definitieve beslissing te nemen in hun geschil. Een bodemprocedure is dan niet meer nodig. Dit bespaart tijd en voorkomt onnodig doorprocederen.

De procesvoering kan efficiënter door ruimer gebruik te maken van getuigen die meegebracht worden naar de comparitie en zonodig ter plekke worden gehoord. Ook heeft elektronische gegevensverwerking een gunstige invloed op het verloop van het proces. Daarom bekijkt het ministerie van Justitie samen met de Raad voor de Rechtspraak, de Raad van State en de Hoge Raad welke wettelijke aanpassingen nodig zijn om ICT-toepassingen in civiele procedures beter mogelijk te maken. In Europees verband pleit Nederland al voor bevordering van e-justice en koppeling van informatiesystemen voor datauitwisseling.

Daarnaast komt er een raad van rechtshulpverleners, rechters en (eventueel) maatschappelijke organisaties voor advies over regels in praktische zaken. Bijvoorbeeld de comparitie na antwoord en de rol. Zo worden deskundigen meer betrokken bij de verbetering van de procesvoering waarbij ze zelf een rol spelen. Tot slot zal een commissie met leden uit de Hoge Raad, het parket bij de Hoge Raad en vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie onderzoeken welke voorstellen in het eindrapport tot verbetering van de civiele cassatierechtspraak kunnen leiden.

Noot voor redacties (