Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heemstede, 5 februari 2007

VSBfonds geeft impuls aan groenmonumenten

Huis te Manpad wordt in oude luister hersteld

Huis te Manpad in Heemstede is in 2006 begonnen met een grootschalig restauratieproject. Tuin en park worden de komende vijf jaar in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De restauratie is mogelijk dankzij een nieuwe financieringsregeling van het VSBfonds om historische buitenplaatsen in ere te herstellen. Huis te Manpad is een van de eerste projecten die gebruik maakt van deze regeling.

Huis te Manpad is een eeuwenoud landgoed dat vooral bekend is door de langste slangenmuur van Europa en door de goed bewaarde overblijfselen van tuinaanleg uit de zeventiende eeuw. Een oud landgoed vraagt veel dagelijks onderhoud, maar periodiek zijn grotere ingrepen nodig zoals het uitbaggeren van waterpartijen. Soms zijn lanen en bomen aan het eind van hun levenscyclus en moeten ze vervangen worden. Al deze ingrepen zijn erg kostbaar, reden waarom landgoedeigenaren het onderhoud uitstellen. Ook het Manpad kent achterstallig onderhoud. Voor de instandhouding van rijksmonumenten bestaat een subsidieregeling, maar deze is alleen van toepassing op de gebouwen en niet op de groene onderdelen van het monument.

Huis te Manpad prijst zich gelukkig dat het één van de eerste landgoederen is die van een nieuwe regeling van het VSBfonds gebruik kan maken. Er is een gedetailleerd herstelplan opgesteld met een looptijd van vijf jaar. Dit geeft de mogelijkheid om ieder jaar een onderdeel van de tuin weer in oude luister terug te brengen. Zo wordt een oude laan weer opnieuw beplant, de vijver uitgebaggerd, een boomgaard opnieuw ingeplant, een parkdeel geheel vernieuwd en een deel van de lindebeplanting vervangen.

Tuin en park van Huis te Manpad vallen zowel onder de Monumentenwet als onder de Natuurbeschermingswet. Ook het gemeentelijk bestemmingsplan voegt daar nog extra bescherming aan toe. Aan alle betrokken instanties zijn de plannen vroegtijdig voorgelegd en is instemming verkregen. In 2006 is een aanvang gemaakt met de werkzaamheden en de eerste resultaten zijn zichtbaar. Bij het vervangen van een laan moet je natuurlijk een jaar of veertig verder kunnen kijken om weer het beeld van een fraaie 'kathedraal' te krijgen. Dat geldt voor de vervanging van alle oude bomen. Na het baggeren van een vijver is het eindbeeld direct weer zichtbaar.

Het park van Huis te Manpad is alleen in excursieverband te bezoeken. In het voorjaar, van 1 februari tot 31 mei, op dinsdag om 14.00 uur en zaterdag om 10.00 uur. Van 1 juni tot 15 oktober is het park alleen op zaterdag opengesteld om 10.00 uur. Op deze tijdstippen staat er aan de poort een gids voor u klaar, die een rondwandeling verzorgt en het een en ander vertelt over de flora en fauna en de rijke geschiedenis van deze nog zo goed bewaarde buitenplaats. Aanmelden voor de excursies is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Het huis zelf wordt particulier bewoond en is derhalve niet te bezichtigen.

Wilt u in groepsverband het Huis te Manpad bezoeken, buiten de tijden van openstelling, dan kan dat, behalve op zondagen. U kunt hierover contact opnemen met Mevrouw Wilmink, telefoon: 023-5287528. Voor overige informatie kunt u terecht bij de tuinbaas, Fred van der Hengst: 06-54695876 of bij Peter de Jong, excursie coördinator: 0252-377656. Wilt u meer weten over het VSBfonds en zijn groenmonumentenbeleid, kijk dan op www.vsbfonds.nl/groenmonumenten. Of bel de afdeling Voorlichting & Communicatie: (030) 230 33 03