Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ACADEMISCH ZIEKENHUIS MAASTRICHT PERSBERICHT

Snellere diagnose longkanker

MAASTRICHT, 5 februari 2007 - Sinds eind januari 2007 beschikt het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) over de zogeheten autofluorescentietechniek, waarmee miniscule afwijkingen van het longweefsel in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord. Het azM is het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze techniek toepast. Eerder deed het VU Medisch Centrum in Amsterdam uitgebreid onderzoek naar het effect van de autofluorescentiebronchoscopie.

Longkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker. Een belangrijke factor voor de genezing van longkanker is de vroegtijdige diagnose. Slechts 15% van de longkankerpatiënten geneest doordat de aandoening vaak te laat wordt vastgesteld. Technische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt om per bronchoscoop nieuwe diagnostische en behandelingmethoden toe te passen bij patiënten met problemen aan de luchtwegen. Recentelijk is tijdens een onderzoek aan de Vrije Universiteit (VU) gebleken dat de opsporing van tumoren aan de luchtwegen met bronchoscopische fluorescentie in een vroeg stadium mogelijk is. Dit kan de levensverwachting van met name risicopatiënten gunstig beïnvloeden.

In het azM wordt deze nieuwe techniek sinds eind januari 2007 toegepast bij patiënten die zich melden met klachten aan de luchtwegen en tot de risicogroep behoren. De techniek berust op het verschijnsel dat moleculen in weefsels lichtstralen (laser) van verschillende golflengte terugkaatsen, afhankelijk van de energietoestand van de moleculen. Dit terugkaatsend effect geeft een duidelijk beeld van normaal en kwaadaardig weefsel in de longen. Het is bewezen dat autofluorescencie circa 50% gevoeliger is dan het gebruikelijke bronchoscopisch onderzoek. Bovendien is vormt het onderzoek geen extra belasting voor de patiënt.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Noot voor de redactie /