Gemeente Zaltbommel


Onderzoek 'Sturen van grotere projecten' afgerond

De Rekenkamercommissie Zaltbommel heeft het onderzoek afgerond naar het sturen van grotere projecten in de gemeente. Het rapport, inclusief de eerste reactie van het college op het rapport, is op 1 februari door de voorzitter van de rekenkamercommissie overhandigd aan de gemeenteraad. Het is nu aan de gemeenteraad om te besluiten wat gedaan wordt met de conclusies en aanbevelingen.

Conclusies

Op basis van dossieronderzoek van drie lopende grotere projecten en interviews met raadsleden komt de rekenkamercommissie tot de conclusie dat de gemeenteraad van Zaltbommel te weinig en te ongestructureerd is betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van grotere projecten. Projecten duren daardoor onnodig lang en bij de democratische legitimatie van de besluiten kunnen vraagtekens worden geplaatst. De raad heeft naar de mening van de rekenkamercommissie te veel een afwachtende houding gekozen.

De rekenkamercommissie is van mening dat de raad onvoldoende gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden die de Wet Dualisering Gemeentebestuur biedt, die sinds januari 2002 van kracht is. De rollen en bevoegdheden van gemeenteraad en college worden in die wet duidelijk onderscheiden. De raad stelt kaders en geeft richting aan, het college voert uit.

Aanbevelingen

De rekenkamercommissie is positief over de oplossingsmogelijkheden, omdat in de interviews is gebleken dat de leden van de gemeenteraad het probleem onderkennen.

In het rapport doet de rekenkamercommissie drie aanbevelingen om de situatie te verbeteren:


1. De gemeenteraad moet de eigen rol bij het sturen van grotere projecten versterken.


2. Daartoe moet de raad bindende afspraken maken met het college over het informatieverkeer rond grotere projecten.


3. De gemeenteraad moet de stand van zaken van al lopende grotere projecten inventariseren, en indien nodig bijsturen. Geplaatst op: 5 februari 2007