Socialistische Partij

Groei Overheid niet te stuiten

05-02-2007 * Naar aanleiding van een rapport van de Raad van Economisch Adviseurs (REA) is de afgelopen week in pers en politiek een discussie ontstaan over de omvang van de overheid. Minister Remkes heeft middels een brief de Tweede Kamer in de gelegenheid gesteld een debat aan de kwestie te wijden. Daar bestaat behoefte aan omdat vrijwel alle politieke partijen willen snijden in de overheid. Volgens de REA doet zich bij dat streven het probleem voor 'dat de overheid van binnenuit een onweerstaanbare druk kent om uit te breiden'.

Volgens de REA, een adviesraad van economen die werkt voor de Kamer, is de rijksoverheid tussen 2001 en 2005 gegroeid met 7,5%. Vooral het aantal mensen in dienst van zelfstandige bestuursorganen (zbo's) nam toe, en wel met 25,5%, aldus de REA.
Om een gelijksoortige discussie over de kwestie van een mogelijk uit zichzelf uitdijende provincie Noord-Holland bespreekbaar te maken, wil de SP beschikken over actuele en juiste gegevens. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.