Vrije Universiteit Amsterdam
Variaties in de vervaltijden van BO mesonen

Datum 05.02.2007
Tijd 13:45
Lokatie aula
Dissertatie Measurement of CKM-angle y with charmed Bo meson decays
Promovendus M.A. Baak
Promotor(es) prof.dr.ing. J.F.J. van den Brand
Onderdeel Faculteit der Exacte Wetenschappen
Wetenschapsgebied Exacte wetenschappen

De vervaltijddistributies van B0 mesonen is een totale CP-asymmetrie van 3.5ï'±1.2%. De meting is consistent met de Standaard Model voorspelling. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Max Baak.
De aanwezigheid van materie in het heelal vormt één van de grootste mysteries uit de kosmologie. De verwachting is dat bij de oerknal gelijke hoeveelheden materie en antimaterie zijn ontstaan, welke toen zijn gerecombineerd en allemaal zouden moeten zijn omgezet in licht. Een klein beetje materie, zo'n één op de miljard deeltjes, heeft deze slachting vreemd genoeg overleefd. De vraag is waarom.
Een sleutel tot dit probleem is dat deeltjes en antideeltjes zich niet hetzelfde gedragen. Dit verschijnsel heet CP-schending. Materie en antimaterie lijken volkomen gelijkwaardig, alleen zijn hun eigenschappen zoals lading precies tegenovergesteld. Maar door een klein verschil in gedrag hebben ze soms een verschillende vervaltijd, zodat een overschot aan materie kan ontstaan.
Het Standaard Model, dat alle kennis over elementaire deeltjes bevat, staat een beetje CP-schending toe, maar dit is niet genoeg om het universum te verklaren. Dit model klopt niet. Om te achterhalen waar de fout zit, testen fysici over de hele wereld onderdelen van de theorie in de praktijk.
Baak onderzocht CP-schending aan de hand van B-meson deeltjes. B0, bevat het zware bottom quark, en kan hierdoor op veel manieren vervallen. In vervalskanalen waarbij het B0 meson en zijn antideeltje naar dezelfde deeltjes vervallen, zorgt CP-schending ervoor dat de levensduur van de twee mesonen verschillend is. Tijdens zijn promotieonderzoek heeft Max Baak gezocht naar variaties in de vervaltijden van B0 mesonen.

(c) Copyright Vrije Universiteit Amsterdam